Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oona Myöhänen

Kuvassa varusmiehen lomatakin tarranauha, jossa on tunnuksia.

Lomapuvun takin vasemmassa hihassa on maatunnukselle, joukko-osastotunnukselle sekä koulutushaaramerkille tarkoitettu paikka.

Varusmiespalvelus merkein ja tunnuksin – mitä univormu kertoo kantajastaan?

Elina Ahde

Maavoimat, Merivoimat, Ilmavoimat. Porin prikaati, Kaartin jääkärirykmentti. Tykistö, viestijoukot, tiedustelijat… Jokaisella sotilaalla on oma paikkansa ja tehtävänsä Puolustusvoimissa ja sen ilmaisevat sotilasunivormun tunnukset.

Puolustusvoimissa arvohierarkia on arjessa jatkuvasti mukana. Korkeamman sotilasarvon omaavaa herroitellaan ja rouvitellaan sekä käskyjä noudatetaan. Juuri palveluksensa aloittaneelle lukuisat erilaiset merkit, värien merkitykset ja säännöt ovat uusia asioita.

Sotilasarvot kuuluu opetella heti alokasjaksolla. Sotilasarvojen ulkoasu ja nimi vaihtelevat riippuen puolustushaarasta, joita ovat Maa-, Meri- ja Ilmavoimat. Esimerkiksi Merivoimissa pursimies vastaa Maa- ja Ilmavoimien vääpeliä ja amiraali kenraalia. Varusmiespalveluksen voi suorittaa näiden lisäksi myös Rajavartiolaitoksella.

Alikersantit tulevat alokkaille nopeasti tutuiksi. Mutta mistä tietää vastaantulijan sotilasarvon? Poolo- sekä t-paidoissa sotilasarvomerkki löytyy vasemmasta hihasta. Takeissa arvomerkin paikka sijaitsee takin etuosassa, rintakehän keskellä.

Lomapuvun takin vasemmassa hihassa on maatunnukselle, joukko-osastotunnukselle sekä koulutushaaramerkille tarkoitettu paikka. Merkkien väliin jätetään 15 millimetrin välit. Huomio! Palvelus- ja pakkastakkiin kiinnitetään ainoastaan maatunnus. 

Hihan tarranauhan keskelle kiinnitetään joukko-osastotunnus, joka kertoo, mihin joukko-osastoon sotilas kuuluu. Joukko-osastoja ovat esimerkiksi Kainuun prikaati Kajaanissa, Kaartin jääkärirykmentti Helsingissä ja Porin prikaati Niinisalossa ja Säkylässä.

Jokaisella koulutushaaralla, eli sodan ajan tehtävän koulutuslinjalla, on oma merkkinsä, joka kiinnitetään lomapuvun hihaan alimmaksi. Näitä ovat esimerkiksi tiedustelu-, venemies- ja ilmatorjuntaohjusmieslinja. Omasi määräytyy siis koulutuksesi perusteella.

Asepalveluksensa aloittanut voi vaikuttaa siihen, mikä hänen tuleva palvelustehtävänsä on. Tutustu eri vaihtoehtoihin, mieti, mitkä tehtävät sinua kiinnostavat ja tuo rohkeasti halukkuutesi esille!

Hyvistä suorituksista voi ansaita pinssejä lomatakkia komistamaan. Esimerkiksi kultaisen ampumamerkin ansaitsee ampumalla ampumataitotestissä ainakin 11 osumaa tauluun. Kultaisen juoksijanmerkin puolestaan saavat miehet, jotka juoksevat 12 minuutin juoksutestissä 3 000 metriä. Naisten on juostava 2 800 metriä. Kuntoisuuslomaa voi ansaita suorittamalla esimerkiksi sotilaan perustutkinnon kiitettävästi. 
 
Baretteja on monenvärisiä – eri värit perustuvat aselajiin ja puolustushaaraan. Myös barettiin otsan kohdalle kiinnitettäviä kokardeja on monenlaisia.

Esimerkiksi Panssariprikaatin varusmiehet kantavat päässään mustaa barettia, johon on kiinnitetty hopeinen kyrassieerikypärämerkki, kun taas Rannikkoprikaatissa Upinniemen varuskunnassa käytetään tummansinisiä baretteja Merivoimien tunnuksella. Sotilassoittajat käyttävät kirkkaansinistä barettia kultaisella lyyralla ja miekalla, laskuvarjojääkärit viininpunaista hopeisella laskuvarjolla sekä kultaisella nuolella. Kaikista yleisin on kuitenkin maavoimien vihreä baretti.

Grafiikka: Laura-Maria Tikkanen