Aatu Heikkonen

Upseerikokelas Tuomas Ruotsalaisella on varaa väläyttää leveä hymy – hampaat putsataan kahdesti päivässä niin kasarmilla kuin metsässä.

Varusmies, jonka hammasvälit langataan metsässäkin

Elias Hirvikoski

Upseerikokelas Tuomas Ruotsalainen on hampaistaan ja suuhygieniasta hyvin huolta pitävä varusmies. Hän on hammaslääkäri ja suorittaa asepalvelusta lääkintäreserviupseerikurssilla.

Tuomas Ruotsalainen / Upseerikokelas / Logistiikkalaitos, Riihimäki / TJ 175

"P-kauden suoritin Kainuun prikaatissa, jonka jälkeen siirryin tänne Riihimäelle lääkintäreserviupseerikurssille. Pystyin hakemaan tänne, koska olen hammaslääkäri koulutukseltani.

Syksy järjestettiin kurssiluontoisesti tutustumalla kenttälääkintään ja kenttälääkärinä toimimiseen. Nyt kokelaskaudella siirryn hetkeksi varuskuntaan, mutta palaan sitten takaisin Riihimäelle ja jatkan opiskelua aiheesta eteenpäin. Meille on tulossa esimerkiksi traumakurssi ja sitten jatkamme ensihoitoviikoilla, jotka ovat mielestäni tämän paikan suola. Sitten on vielä sukelluslääketieteen kurssi ja loppukeväästä vielä erillisiä komennuksia.

Parasta intissä on tämä koko meidän kurssi. Meillä on todella hyvä yhteishenki ja sen on huomannut täällä myös henkilökunta, joka on todennut meidän olevan poikkeuksellinen kurssi. Ensihoitoviikot ovat myös yksi loistava asia mitä täällä on. Niistä saa paljon oppia tulevaa varten: ne ovat opettavaisia, hauskoja ja niitä niin sanottuja hyviä hommia. Kolmantena hyvänä asiana: meillä on loistavat kouluttajat.

Haastavinta on ollut se, että kun olen itse tullut tänne hammaslääkärinä, niin aika paljon tulee yleislääketieteeseen liittyvää uutta tietoa: lääkkeitä ja lääkityksiä. Ne ovat asioita, jotka eivät ehkä hirveästi ole tulleet opiskelujen aikana tutuksi. Onneksi täällä on matala kynnys kysyä, ja jos ei ole osannut jotain, niin täällä varmasti on oppinut ainakin uutta. Totta kai haasteita ovat myös esimerkiksi nämä vähän vähemmän nukutut yöt ja se, että niiden jälkeen pitäisi pystyä sisäistämään paljon asiaa. Uutta asiaa tulee oikeasti paljon.

Ennen inttiä olen opiskellut hammaslääkäriksi. Näin hammaslääkärinä sanon, että harjoituksissakin voi langata hammasvälit ja sitä on tullut itsekin tehtyä. Varusmiesten olisi hyvä tehdä kaksi kertaa päivässä hampaiden harjausta ja välien puhdistusta – harjoituskaan ei ole ongelma, todistetusti me hammaslääkärit harjoituksissakin lankaamme. Suuhygieniasta on hyvä pitää huolta.

Olen suorittanut yliopisto-opintoni ja minulta puuttuu ainoastaan kuuden kuukauden käytännön harjoittelu, jonka aloitan intin jälkeen. Sen jälkeen jatkan todennäköisesti pari vuotta töiden tekoa, jonka jälkeen hammaslääkäreillä on erikoistumismahdollisuuksia. Töiden jälkeen valitsen jonkin erikoistumisalan ja alan sitä tietä seuraamaan.

Jos ja kun jollakin on tälläinen lääketieteellinen koulutus tai sinne hakee, niin lääkintäreserviupseerikurssi on ehdottomasti kannattava vaihtoehto."