Ville Kariola / Niklas Lepistö

Varusmiehiä palvelee monissa mielenkiintoisissa erityistehtävissä. Tämäkin juliste on varusmiesten tekemä.

Varusmies, hae vielä kun voit – erityistehtävähaku päättyy pian!

Saana Sjöblom

Saapumiserän 2/18 varusmiehille suunnattu erityistehtävähaku päättyy sunnuntaina 29. heinäkuuta

Varusmiehiä tarvitaan tunnetuimpien palvelustehtävien lisäksi myös monenlaisiin erityistehtäviin. Niissä tarjotaan kallisarvoinen mahdollisuus hyödyntää omaa siviilipuolen osaamista myös palveluksessa.

Erityistehtävissä varusmiehet pääsevät syventämään omia taitojaan sekä hankkimaan arvokasta työkokemusta ja kontakteja tulevaisuuteen. Tehtävät eivät edellytä alan koulutusta, mutta osaaminen testataan tarvittaessa pääsykokeessa tai haastattelussa.

Ruotuväki-lehti on yksi vaihtoehto monista erityistehtävistä. Lehden toimitus koostuu miehistön jäsenistä ja johtajakoulutuksen saaneista. Varusmiehet osallistuvat lehden suunnitteluun ja toteuttavat valtaosan sisällöstä eri kanaville.

Kaartinjääkäri Ville Riihonen kiinnostui varusmiestoimittajan tehtävästä kuultuaan silloin Ruotuväessä palvelleelta ystävältään kehuja huippupalveluspaikasta.

– Kirjoittaminen on aina ollut lähellä sydäntäni. Uskoa omiin mahdollisuuksiin tulla valituksi lisäsi äidinkielen ylioppilaskokeesta saatu laudatur. Lisäksi haastattelutilaisuus ja pääsykoe menivät hyvin – niitä oli turha jännittää, Riihonen muistelee.

Kokemus puolustusvoimien virallisessa uutislehdessä on ollut Riihosen mielestä ikimuistoinen. Esimerkkinä hän mainitsee juttukeikan miinantorjunta-alus Vahterpäällä, jolla hän sai viettää yön merellä toimitustyötä tehden.

Riihonen korostaa myös työn sosiaalista puolta: hänen Ruotuväessä tapaamansa henkilöt ovat olleet rikkaus ja muodostuneet tärkeäksi tukiverkostoksi. Puheet Ruotuväki-hengestä eivät ole liioiteltuja.

– Uskon saaneeni Ruotuväestä elinikäisiä ystäviä sekä tavanneeni matkan varrella henkilöitä, jotka voivat osoittautua kullanarvoiseksi tulevaisuudessa, Riihonen kiittää.

Erityistehtäviin etsitään motivoituneita, oma-aloitteisia ja osaavia varusmiehiä. Tehtäviä on tarjolla muun muassa median ja viestinnän, liikunnan, tiedustelun, tutkimuksen sekä tietotekniikan aloilla. Palvelustehtäviä ovat esimerkiksi projektiavustaja, ohjelmoija, graafikko ja tutkimusavustaja.

Miehistötehtävien palveluksen kesto on 255 vuorokautta. Kaikille alokkaille avoin haku päättyy sunnuntaina 29. heinäkuuta.

Sähköisen hakemuksen ja lisätietoja löytää osoitteesta https://varusmies.fi/erityistehtavat. Mieltä askarruttavien kysymysten osalta voi ottaa WhatsApp-viestillä yhteyttä mediavarusmiehiin. Numero on 029 981 5121.

Jokainen alokas on oikeutettu hakemaan erityistehtäviin ja ottamaan tehtävän vastaan mikäli tulee valituksi, vaikka olisi jo sijoitettuna muihin tehtäviin.