Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Konsta Törne

Kuvassa koronarokotuksen saanut varusmies terveysaseman edustalla.

Ensimmäisen rokotteen on saanut jo yli puolet varusmiehistä.

Varusmiehistä yli puolet saanut ensimmäisen rokotteen

Ture Laiti

Puolustusvoimien koronatilanne paranee rokotusten myötä. Tulevaisuus näyttää optimistiselta.

Ensimmäisen rokotteen saaneiden varusmiesten määrä on kirinyt yli 54 prosentin. 
Lääkintäeverstiluutnantti Jari Auttin mukaan koronatilanne on edelleen haastava muutamissa varuskunnissa, mutta kaikkialla tilanne on hallinnassa ja tartuntaketjut on saatu rajattua. 

– Kun rokotuskattavuus nousee ja toinen koronarokote saadaan annettua, tilanne varmasti paranee. Siihen saakka on tärkeää, että kaikki noudattavat koronaohjeita sekä toimivat vastuullisesti lomilla ja oireisena hakeutuvat välittömästi testiin, Autti kehottaa.

Rokotusten määrästä huolimatta nykyisiä rajoituksia ei voida alkaa purkamaan ennen kuin toinen koronarokotus on saatu annettua mahdollisimman monelle varusmiehelle. Ensimmäisen rokotuksen antama suoja on vielä vajaa. Toinen rokotekierros pyritään toteuttamaan heti kun on kulunut kahdeksan viikkoa ensimmäisestä rokotuksesta. On kriittistä, että toinenkin rokote otetaan, jotta varusmiehille saadaan kattava suoja deltavarianttia vastaan.

– Näillä näkymin lokakuussa saadaan toinen koronarokotuskierros toteutettua loppuun, Autti jatkaa.

Koulutukset sopeutuvat koronatilanteeseen

Majuri Janne Kananen Pääesikunnan koulutusosastolta kertoo koronatilanteen vaikutuksista varusmieskoulutukseen. Varuskunnan toimintojen jatkumista on turvattu muodostamalla erillisiä koulutusosastoja, noudattamalla tarkasti lääkinnällisiä toimintaohjeita koulutuksessa ja koulutuksen toteutuksessa sekä luonnollisesti rokottamalla varusmiehiä.

Tällä hetkellä Puolustusvoimille on kriittistä turvata myös henkilöstön terveys. Koulutusjärjestelyissä se otetaan vakavasti ja tilanteita sopeutetaan niin, että koronatilanne otetaan huomioon. Koronatartunnat varuskunnissa vaikuttavat paikallisiin toimenpiteisiin ja koulutusten järjestelyihin. Tämä näkyy esimerkiksi uusina rajoituksina ja pienempinä ryhminä.

– Koulutus on pystytty viemään läpi kohtalaisen hyvin ja turvallisesti tehtyjen sopeuttamistoimien avulla. Koronan vaikutukset asevelvollisten koulutukseen ovat olleet riippuvaisia paikallisista koronatilanteista. Eli joillakin paikkakunnilla varusmieskoulutus on pystytty viemään läpi suunnitellusti, mutta toisissa varuskunnissa koronatilanne on vaikuttanut koulutuksen järjestelyihin ajoittain merkittävästikin, Kananen avaa.

Pahimmassa tapauksessa joudutaan tarkastelemaan muun muassa henkilöstön liikkumiseen, yleisiin tiloihin ja yksittäisten henkilöiden toimintaan liittyviä toimenpiteitä. Samassa yhteydessä joudutaan tarkastelemaan myös koulutukselle asetettuja kuitenkin siten, että koulutuksella pystytään turvaamaan keskeinen osaaminen. Yksi tapa mahdollistaa oppiminen tilanteesta riippumatta on verkko-oppiminen, jota voidaan toteuttaa muun muassa PVMoodlen avulla.
Yksilön henkilökohtaista panosta ei voi kuitenkaan vähätellä.

Henkilökohtaisia suojautumistoimenpiteitä on tärkeä noudattaa aina ja sairastuneena pitää hakeutua hoitoon.

Operatiivisen osaston eversti Markku Viitasaari pitää Puolustusvoimien valmiuden tilaa hyvänä pandemiasta huolimatta. Kuva: Konsta Törne

Valmius on ja pysyy

Selvää on, että Puolustusvoimien edellytetään suorittavan tehtävänsä kaikissa tilanteissa. Pandemia ei siis ole poikkeustapaus, jolloin tehtäviä jätettäisiin suorittamatta. Pääesikunnan operatiivinen osasto otti jo keväällä 2020 huomioon sen, että korkeat tartuntaluvut voivat vaikeuttaa lakisääteisen tehtävän suorittamista merkittävästi.

Tästä johtuen pandemian vaikutusten hallitsemiseksi ja toimintaedellytyksien turvaamiseksi pandemiaan suhtauduttiin kuten mihin tahansa sellaiseen uhkaan, joka vaarantaa toimintaa tai Puolustusvoimille säilytettyjen tehtävien täyttämisen. 

– Tässä tapauksessa uhka ei ollut sotilaallinen, mutta sen vastatoimet suunniteltiin normaalin sotilasoperaation tapaan, eversti Markku Viitasaari Pääesikunnan operatiiviselta osastolta lausuu.
Puolustusvoimien johtoa pidetään ajan tasalla edelleen päivittäin sekä tautitilanteesta että tehtävien toimeenpanosta. Toiminnan ja valmiuden tason tasaisena pysymisestä voidaan kiittää Puolustusvoimien ennakoivaa ja perinpohjaista suunnittelua. Valmiuden tasoon pandemian aikana Viitasaari on erittäin tyytyväinen.

Mikään suojajärjestelmä ei kuitenkaan ole täydellinen, ja Puolustusvoimissakin virus on päässyt muutamissa tapauksissa leviämään varotoimenpiteistä huolimatta.

Rokotteet ovat operatiivisen osaston suunnitelman keskiössä. Koska Puolustusvoimien henkilöstö on keski-iältään varsin nuorta ja taudin uusin trendi osuu nuoriin aikuisiin, Viitasaaren mielestä jokaisen kansalaisen tulisi vastuullisesti käyttää mahdollisuuttaan tulla rokotetuksi.

– Tässä yhteydessä on toki mainittava, että näiden suunnitelmien ja ohjeiden toimeenpano ei olisi ollut mahdollista ilman henkilökunnan ja varusmiesten vastuullista sitoutumista niihin, Viitasaari painottaa.