Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Varusmiehet tukitehtävissä

Varusmiehet voivat päätyä palveluksensa aikana erilaisiin tukitehtäviin. Tukitehtävien sisältö voi kuitenkin jäädä varusmiehille epäselväksi.

Monelle varusmiespalveluksen suorittaneelle ja palveluksessa olevalle ovat tulleet tutuksi erilaiset tukitehtävät. Tukitehtävät voivat pitää sisällään esimerkiksi erilaisten Puolustusvoimien kilpailujen ja tapahtumien järjestelytehtäviä. Itse olen toiminut tukitehtävissä muun muassa Puolustusvoimien järjestämässä urheilukilpailussa.

Tukitehtäville ei kuitenkaan löydy selkeitä määritelmiä ainakaan varusmiehille, esimerkiksi siitä mitä ne voivat pitää sisällää ja keitä niihin voidaan määrätä. On varsin luonnollista ja selvää, että tukitehtäviin määrätään palvelusaikana sellaisia varusmiehiä, joilla ei ole muuta välttämätöntä tehtävää. Miten taas toimitaan tapauksissa, joissa viikonloppuvapaat perutaan tai ne joudutaan päättämään aikaisemmin tukitehtävän takia?

On tärkeää erottaa tukitehtävät virka-avusta, johon esimerkiksi yleinen palvelusohjesääntö tarjoaa selkeät määritelmät. Tukitehtävät eivät siis ole esimerkiksi kadonneen etsintää tai liikenteenohjausta onnettomuustilanteessa. Virka-apuun määrätään pääasiassa valmiina oleva virka-apuosasto, joka on lähtövalmiudessa. Virka-aputehtävät tulevat myös yllättäen, kun taas tieto tukitehtävistä tulee hyvissä ajoin.

Yksinkertaisella ajattelulla voidaan siis todeta, että varusmiehiä voidaan käyttää muiden palvelustehtävien ohella esimerkiksi Puolustusvoimien omien tapahtumien järjestelyyn. Mielenkiintoisempia tilanteita ovat tapahtumat, jotka eivät ole suoraan Puolustusvoimien järjestämiä. Varusmiehet ovat pystyttäneet esimerkiksi Jukolan viestin telttoja useiden vuosien ajan. Tämä tapahtuu myös osittain heidän viikonloppuvapaiden päällä.

Ainakin varusmiehille on epäselvää, mitä kaikkia työtehtäviä varusmiehillä voidaan teettää osana palvelusta, sekä mitkä tehtävät on kohtuullista teettää varusmiehillä. Saako esimerkiksi tapahtuman järjestäjä jonkinlaista kohtuutonta etua sen myötä, että varusmiehet käskettyinä toteuttavat tehtäviä ilman kustannuksia. Puolustusvoimat saa tästä työstä vastineeksi näkyvyyttä, mutta onko silti kohtuullista ja moraalisesti oikein käyttää varusmiehiä tällaisiin tehtäviin?

Näin varusmiehen ja yrittäjän näkökulmasta tuntuu hieman oudolta, että valtion organisaatio tarjoaa ulkopuoliseen tapahtumaan resurssejaan tällaisessa mittakaavassa. Tilanne olisi erilainen, mikäli varusmiehet lähtisivät tehtävään vapaaehtoisesti omalla suostumuksellaan. Tukitehtäviin määrätyiltä ei kuitenkaan kysytä suostumusta ja lähtö tulee mikäli käsky käy.

Lopputulemana pitäisin kohtuullisena, että varusmiehiä käytetään apuna Puolustusvoimien omissa tapahtumissa. Ainakin omasta mielestäni liikutaan harmaan rajamailla, kun varusmiehiä käytetään Puolustusvoimien ulkopuolisiin tapahtumiin. Henkilökohtaisesti ainakin toivoisin selkeitä linjauksia tukitehtäviin ja niiden sisältöön esimerkiksi yleiseen palvelusohjesääntöön.