Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Varusmiehet mukaan Nato-talkoisiin

Nato-Suomella on kasvava tarve lähettää henkilökuntaa puolustusliiton erilaisiin tehtäviin. Voisivatko varusmiehet olla osana tätä kokonaisuutta?

Tekniikka & Talous uutisoi mahdollisuudesta lähettää varusmiehiä  Naton esikunnnan tehtäviin. Ajatus on kannatettava ja sitä kannattaa jatkotyöstää Puolustusvoimissa.

Norjassa vastaava käytäntö on jo olemassa. Siellä varusmiehet valikoidaan avustaja- ja kuljetustehtäviin Tekniikka & Talouden mukaan koulumenestyksen, ajokortin omaamisen ja kielitaidon perusteella. 

Pääesikunnan koulutuspäällikkö, eversti Kari Pietiläisen mukaan esteenä asian selvittämiselle on Suomen nykyinen lainsäädäntö. Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista varusmiesten lähettämistä ulkomaille lyhyttä komennusta pidemmäksi aikaa. Pietiläinen kuitenkin toteaa asevelvollisten hyödyntämisen laajentavan potentiaalista rekrytointipohjaa tulevaisuudessa, eli mahdollisuutta ei ole täysin pois suljettu.

Natoon liittyvissä tehtävissä varusmiesten käyttö on mahdollista, kuten Norjan malli todistaa. Eikä tämä olisi järin suuri hyppy nykyisestä tilanteesta. Tälläkin hetkellä lukuisat varusmiehet palvelevat erilaisissa vastuullisissa erityistehtävissä.

Puolustusvoimien sosiaalisen median sisällöt ovat osittain varusmiesten tuottamia ja Ruotuväki lähes kokonaan varusmiesten tuottama. Näiden lisäksi varusmiehet toimivat lukuisissa muissa erityistehtävissä, kuten tutkimusavustajina Maanpuolustuskorkeakoulussa.

Ei ole epäilystäkään, etteikö varusmiehistä löytyisi tarvittavan fiksuja henkilöitä tehtävään kuin tehtävään. Laajan asevelvollisuuden takia varusmiespalvelukseen päätyy osaajia lähes kaikilta aloilta ammattikuljettajista maisterin tutkintonsa eri aloilla suorittaneisiin.

Tarkkaa tietoa mahdollisten tehtävien sisällöistä ei vielä ole. Ne voisivat ainakin alkuun olla samanlaisia kuin, mitä norjalaiset varusmiehet ovat tehneet. 

Sen lisäksi, että varusmiesten hyödyntäminen Naton tehtävissä tarjoaisi varusmiehille ainutlaatuisen palveluksen, hyödyttäisi se myös Puolustusvoimia. Varusmiesten käyttö voisi tuoda säästöjä verrattuna palkattuun henkilökuntaan. 

Lakimuutos, joka mahdollistaisi pidemmän komennuksen ulkomaille, on tarpeellinen. Olisi hienoa, jos tulevaisuudessa perinteisten joukko-osastojen lisäksi joku kertoisi suorittaneensa palveluksensa Brysselistä käsin.