Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Daniel Averine, Peetu Oksanen

Joulu on varuskunnissakin yhteisöllinen juhla

Varusmiehen joulukinkku

Eero Roslander

Suomen rauhoittuessa joulunviettoon on lukuisilla nuorilla edessä aivan uudenlainen joulu varuskunnassa, eli "joulukinkku". Varuskunnassakaan ei jäädä täysin etäälle joulun tunnelmasta, vaan joukko-osastot pyrkivät ylläpitämään jouluperinteitä myös tänä vuonna ja varusmiehelle löytyy paikka joulupöydästä.

Vuosittain pienelle osalle varusmiehiä napsahtaa kiinnioloviikonloppu jouluksi. Tänä vuonna koronajärjestelyiden vaikuttaessa varusmiesten lomiin normaalia useammat varusmiehet voivat joutua olemaan joulun kiinni. 

Varusmiesten joululle osuvat kiinniolot vaihtelevat joukko-osastoittain, sillä joukko-osastot päättävät itse loma-aikatauluistaan. Normaalioloissa varuskunnat pyörivät jouluna minimimiehityksellä, eli paikalla on ainoastaan virka-apuosasto ja välttämätön määrä varusmiehiä vastaamaan esimerkiksi varuskunnan vartioinnista. Joulun pyhät onkin luokiteltu kaikille yhteisiksi juhlalomapäiviksi, jotka pyritään antamaan varusmiehille vapaaksi.  

Joulu saapuu jokaiselle

Varuskuntien joulu koostuu liudasta perinteitä, jotka vaihtelevat joukko-osastoittain. Yhdistävänä pyrkimyksenä on huomioida joulu varuskuntien arjesta poikkeavan päivänä.

– Joulun aika viedään tänäkin vuonna mahdollisimman normaalisti läpi edellisvuosien tapaan, koronasäädökset ja Puolustusvoimien koronarajoitukset huomioon ottaen, Porin prikaatin tiedottaja Sanna Närä kertoo prikaatin joulun vietosta.

Keskeinen elementti joulunvietossa on prikaatin tai rykmentin komentajan tervehdyskäynnit muun muassa päävartioissa, terveysasemilla, koiratarhoilla ja juhla-aterioilla. Lisäksi varuskunnat järjestävät erilaisia joulumieltä nostattavia juhlatilaisuuksia henkilöstölleen sekä varusmiehille.

Närä kertoo Porin prikaatin varusmiehillä olevan mahdollisuus laskeutua jouluun yksiköissä järjestettävien joulujuhlien myötä, joihin sotilaskotiyhdistykset lähettävät lahjapaketteja. Lisäksi Porin prikaatin varusmiehille tarjotaan mahdollisuus joulusaunaan varuskunnan saunoilla. Sen sijaan esimerkiksi Sodankylässä pienet paketit toimittaa varuskuntaravintolan väki. 

– Olimmepa koolla millä joukolla tahansa on meillä aina mahdollisuus huomioida toisemme ja viettää hyvää aikaa yhdessä – hiljentyä ja rauhoittua joulun sanoman äärellä tilanteen suomissa puitteissa, Karjalan prikaatin sotilaspastori Jarkko Lievonen pohtii.

–  Ei  joulun  kiinniolo  mitään päänvaivaa   aiheuta,   mutta   ei  myöskään saa hyppimään ilosta. Onhan  sekin  uudenlainen  kokemus,  joulua  varuskunnassa  viettävä  kaartinjääkäri 
Aaro  Lahtinen tuumii

Herkkua on siinä monenlaista

Joulu näkyy vahvasti myös varuskuntaravintoloiden toiminnassa. Leijona Cateringin viestintäpäällikkö Suvi Pitkänen kertoo joulupöydän koostuvan kotimaisesta kinkusta, laatikoista, rosollista, perunasta, sillistä sekä jälkiruoasta.

– Me Leijonassa haluamme tehdä joulusta mahdollisimman lämpimän tilaisuuden heille, jotka eivät pääse jouluksi kotiin, Sodankylän Varuskuntaravintola Tähden ravintolapäällikkö Annamaija Tervo sen sijaan kertoo.

Tähden joulua Tervo kuvailee tunnelmaltaan ainutlaatuiseksi ja herkulliseksi. Tätä tunnelmaa luovat muun muassa ravintoloihin pystytettävät joulukuuset ja salia koristavat kynttilät, joulukukat sekä kävyt. 

– Joulun voi meillä siis aistia tuoksuilla ja mauilla sekä nähdä kauniita joulun ajan koristeita, Vekaranjärven Varuskuntaravintola Linnan ravintolapäällikkö Susanna Nurmilaukas kiteyttää. 

Nurmilaukas jatkaa täsmentämällä, että jouluruokia notkuvasta pöydästä pääsevät heillä nauttimaan kaikki varusmiehet, sillä jouluna heillä ei ole ollenkaan korona-aikana laajasti käytössä ollutta maastoruokailua. Lähtökohtaisesti varusmiehet pääsevätkin nauttimaan varuskuntaravintoloiden antimista ruokailijamäärän ollessa normaalia pienempi.

Joulu näkyy ja maistuu laajalti myös varuskuntaravintoloiden toiminnassa.

On lapsi syntynyt meille

Poikkeuksellisista oloista huolimatta kaikille pyritään takaamaan mahdollisuus osallistua jouluhartauteen. Närä ja Lievonen kertovat hartauden ottavan paikkansa jouluaterian yhteydessä, mutta on vielä osin selvityksen alla, kuinka tilaisuus toteutetaan kaikille turvallisesti. Kainuun prikaatin tiedottaja Satu Hujanen sen sijaan kertoo, että Kainuun prikaatissa varusmiehet voivat osallistua sähköiseen hartauteen. 

Tyypillisesti varusmiehillä on mahdollisuus poistua varuskunnasta lähialueen kirkkojen joulujumalanpalveluksiin, mutta paikoin näitä mahdollisuuksia on jouduttu perumaan. Närä kuitenkin kertoo Porin prikaatin pitävän mahdollisuudesta kiinni. 

Rannikkoprikaatin varusmiehillä lienee poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet viettää joulua hengellisenä juhlana, sillä prikaatin alueella sijaitsee Merikappeli. Rannikkoprikaatin sotilaspastori Henri Kivijärvi kertookin, että Merikappeli näyttelee suurta osaa joulussa. Se on sekä paikka kuunnella Jumalan sanaa että viettää joulua. 

– Joulun toiminta on keskittynyt Merikappeliin. Jouluaattona ja joulupäivänä on pidetty myös varusmiehille Merikappelia auki, koska se korvaa kiinni olevan Soden. Rannikkosotilaskotiyhdistys lahjoittaa jouluna kiinnioleville varusmiehille sodesyötävät ja juotavat Merikappeliin, Kivijärvi kertoo. 

Lisäksi Merikappelissa järjestetään jouluaattona jouluhartaus ja joulupäivänä jumalanpalvelus. Kivijärvi kuvaileekin kokonaisuuden toimivan hyvin samankaltaisesti kuin ulkomaailmassakin. 

Varusmiestä voi muistaa etäyhteyksien ohella postitse.