Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Veikka Tammisuo

Verkkoviestintäpäällikkö Tuomas Pulsa opastaa Mediatuotantotiimin sisällöntuottaja Kristian-Mikael Hukkasta sosiaalisen median julkaisussa Puolustusvoimien Instagramiin.

Verkkoviestintäpäällikkö Tuomas Pulsa opastaa Mediatuotantotiimin sisällöntuottaja Kristian-Mikael Hukkasta sosiaalisen median julkaisussa Puolustusvoimien Instagramiin.

Varovaisuus palkitaan sosiaalisen median käytössä

Felix Rahiala

Viestin lähettämisen jälkeen ei enää itse hallitse kuvan leviämistä, muistuttaa Pääesikunnan verkkoviestintäpäällikkö Tuomas Pulsa.

Varusmiehet pohtivat erityisesti varusmiespalveluksensa alussa, mitä palveluksessa saa kuvata ja somettaa omalle tililleen. 

Puolustusvoimien Pääesikunnan verkkoviestintäpäällikkö Tuomas Pulsa suosittelee somen käytössä varovaisuusperiaatetta.

– Some on julkinen. Mitä sinne julkaisee, ei saa poistettua omalla päätöksellä. On parempi olla vähän liian varovainen. Siitä ei kukaan tule valittamaan, Pulsa muistuttaa.

Myös pikaviestimiin rajatummalle porukalle jaettu tieto voi levitä.

– On tärkeää ymmärtää, että viestin lähettämisen jälkeen ei enää itse hallitse tiedon leviämistä, Pulsa avaa.

Muutama perusasia kannattaa muistaa. Tärkein on se, että sotilasalueella ja sotaharjoituksissa kuvaaminen on kiellettyä, ellei siihen ole erikseen annettu lupaa.

Palveluksessa voidaan antaa lupa kuvata esimerkiksi varuskunnan piha-alueella tai sotilaskodissa. Näissä tilanteissa pitää muistaa palvelustoverien toivoma yksityisyys.

Esimerkiksi tiettyjä ajoneuvoja saattaa voida kuvata ulkopuolelta, mutta niiden sisällä kuvaaminen on ehdottomasti kiellettyä.

– Kaikki, mitä varusmiehille on määrätty sotilaalle sopivasta käyttäytymisestä, pätee yhtä lailla somessa, Pulsa muistuttaa.

Alokkaille kerrotaan palveluksen alussa, miten sosiaalista mediaa voi käyttää. Valtaosa varusmiehistä tietää, miten somen kanssa toimitaan, Pulsa kertoo.

Pahimmillaan turvallisuussalaisuuden paljastamisesta voi joutua vastaamaan oikeudessa. Ohjeistuksesta huolimatta ajoittain ilmenee epäselvyyksiä, mitä saa ja ei saa julkaista sosiaalisessa mediassa. 

Kuvan taustalta voi paljastua vahingossa arkaluontoista sisältöä.

– Harvoin kukaan tahallaan rikkoo sääntöjä. Usein väärinkäytökset tapahtuvat vahingossa, Pulsa kertoo.

Maailman tapahtumat varoittavat

Yleinen harhaluulo varusmiesten keskuudessa on se, ettei itse olisi vieraan maan tiedustelua kiinnostava kohde.

– Tiedustelutieto koostetaan monesta palasesta. Kun tietoa kerätään ja yhdistellään useasta lähteestä, niin siitä syntyy asia, joka tiedustelijaa kiinnostaa, Pulsa sanoo.

Yksittäinen varusmies voi toimia tahtomattaan tiedon lähteenä. Emme voi tietää, mikä tiedonmurunen vieraan vallan tiedustelijaa kiinnostaa ja onko se sattumalta tallentunut omiin kuviin.

Varusmiesten olisi hyvä muistaa, että heitä koulutetaan poikkeusoloja varten.

– Jos on se asenne, että voi aina ottaa maastokuviot päällä selfieitä, jonain päivänä voi olla sellaisessa paikassa, missä on vaarallista, että tausta tunnistetaan, Pulsa kertaa.

Maailmalta löytyy varoittavia esimerkkejä.

– Esimerkiksi Ukrainassa tykki- tai droneiskuja on voitu tehdä päättelemällä somepostauksesta, missä joku ihminen on, Pulsa valaisee.

Inttijuttujen kertominen on silti edelleen sallittua.

– Pitää kuitenkin muistaa se, että kaikki tieto, mihin palveluksessa törmää, ei kuulu julkisuuteen, Pulsa kiteyttää.