Vapaussotakokoelma on ensimmäistä kertaa esillä Haminassa
Vapaussodasta on kulunut tänä vuonna 105 vuotta, minkä kunniaksi sen tapahtumia voi tutkia Haminassa uudessa näyttelyssä.
Haminassa rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksessa Wanhassa veteraanissa on esillä Suomen vapaussodasta kertova näyttely. Kyseinen esinekokoelma koostuu Pohjois-Karjalan aluetoimistolla työskentelevän majuri Ville-Veikko Kirvesmiehen vuosien varrella keräämistä artefakteista.
Näyttelyn nimestä monille syntyy varmasti kysymys miksi siinä puhutaan juurikin vapaussodasta eikä esimerkiksi sisällissodasta. Näyttelyn nimessä vapaussota on Kirvesmiehen toiveesta ja avausseminaarissa 13.5. perusteltiin valintaa.
Filosofian tohtori Jussi Niinistö kertoo, että kaikille tapahtumista käytetyille termeille löytyy kannattajansa, mutta hänen mukaansa vapaussota-termi on kaikkein parhaiten perusteltu. Molemmat osapuolet käyttivät sodan alussa Niinistön mukaan termiä vapaussota, vaikka vapautumisen käsitteellä tarkoitettiin eri asiaa. Valkoiset halusivat vapautua vieraan vallan sotaväestä ja punaiset herrojen pakkovallasta, Niinistö kertoo.
Vapaussota on kiinnostanut pitkään
Majuri Kirvesmies kertoo kiinnostuneensa vapaussodasta ensimmäisen kerran kuullessaan alle 10-vuotiaana isoäitinsä tarinoita siltä ajalta. Perheessä puhuttiin myös Kirvesmiehen mukaan paljon tapahtumista, mikä lisäsi kiinnostusta aiheeseen.
– Pikkupojasta asti luin sitä historiaa ja ihmettelin niitä tapahtumia, kun niitä omalla paikkakunnallani Luumäelläkin oli tapahtunut, Kirvesmies lisää.
Esineiden keräileminen alkoi hänellä noin 15 vuotta sitten, kun kiinnostus heräsi kaikkiin vapaussodan aikaisiin materiaaleihin. Keräilykohteita on löytynyt esimerkiksi huutokaupoista, muilta keräilijöiltä ja muutamilta kauppiailta Suomesta. Kirvesmies kertoo, että vapaussotaan liittyvän rekvisiitan keräilijöillä on vilkas piiri, jossa ostetaan ja myydään tavaroita.
Näyttelyssä on esillä useita harvinaisempiakin arvomerkkejä. Kuva: Oskari Aumo
Esillä myös erikoisuuksia
Näytillä on Kirvesmiehen mukaan merkkejä, joita on olemassa enää vain muutamia kappaleita. Jotkin esineet ovat jopa ainoita tunnettuja kappaleita maailmassa.
– Yhtenä erikoisuutena voisi mainita SFK:n eli saariston vapaajoukon komentajan Olof Wahlroosin joukko-osastomerkin. Hänelle se myönnettiin kultaisena, muille henkilöille se jaettiin hopeisena, Kirvesmies selostaa.
Näyttelyssä on pieni vitriini varattu jääkäriliikkeen keräilyesineille. Kirvesmiehen mukaan jääkäriliike on hyvin erikoinen ja haluttu keräilykohde. Monet keräilijät ovat kiinnostuneet pelkästään jääkäriliikkeen esineistä. Majurille niitä on kertynyt, sillä jääkäriliike oli tärkeässä roolissa vapaussodassa.
Jääkärimateriaalia on lakkeja, asuja, pistimiä ja erilaisia Jääkäripataljoona 27:n tunnuksia, Kirvesmies kertoo. Jääkäriaiheen tunnetuin keräilykohde on jääkärikunniamerkki, joita kokoelmassa on useampi. Yksi kokoelman jääkärierikoisuuksista on Viipurin valtauksen yhteydessä kaatuneen jääkärivänrikki Ahti Karppisen postuumisti myönnetty jääkärikunniamerkki.
Jääkäreille on omistettu oma vitriini näyttelyyn. Kuva: Oskari Aumo
Kokoelman ensimmäinen julkinen näytös
Kirvesmies kertoo säilyttäneensä kokoelmaa aiemmin Puolustusvoimien palvelukeskuksessa Tuusulassa sekä Helsingissä Pääesikunnassa, missä hän on silloin työskennellyt. Puolustusvoimien työntekijät ovat voineet jo aiemmin ihailla esineitä, mutta ne ovat siirtyneet kaikille avoimeksi vasta Wanhassa veteraanissa.
– Tämän jälkeen on kysymysmerkki mihin minä sen seuraavaksi siirrän, kun sitä materiaalia on niin paljon. Se ei mahdu enää omaan kotiin eikä sitä ole järkevä siten kotona tai varastossa säilyttää, Kirvesmies kertoo.
Seuraava kohde näyttelylle saattaa Kirvesmiehen mukaan olla nykyinen kotipaikkakunta Joensuu, jos sieltä löytyy jokin mahdollinen yhteistyötaho. Kokoelmaa on aiemmin pyydetty eri paikkoihin, mutta ne ovat olleet sellaisia, missä esineiden turvallisuuden tarkkailu on ollut vaikeaa. Uuden näyttelypaikan valitsemisessa turvallisuus onkin hänelle tärkeä tekijä.
Näyttelyn merkitys
Esineet pistettiin näytille hyvään aikaan, sillä tänä vuonna vapaussodan loppumisesta on kulunut 105 vuotta. Wanhalla veteraanilla on usein kiertävä näyttely esillä ja järjestön henkilökunta on Kirvesmiehelle tuttua, minkä takia se päätyi nyt sinne.
Kirvesmiehen mukaan näyttelyn tarkoitus on tuoda vapaussodan ajan kulttuurihistoria esille. Hän on kerännyt esineitä itselleen, mutta tarkoitus on saada ne näkyviin koko Suomen kansalle.
Kyseessä on koko Suomen kansalle merkittävä kulttuurihistoriallinen tapahtuma. Tarkoitus on, että ihmiset pystyvät näkemään historiaa puolueettomassa valossa, Kirvesmies kertoo. Näyttelyssä on kuvattu punaisten ja valkoisten tapahtumia. Esineet tuovat hänen mukaansa konkreettisen ulottuvuuden tapahtumille. Tästä saa Kirvesmiehen mukaan erilaisen käsityksen kuin esimerkiksi kirjallisuudesta.