Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jesse Liitola

Kuva naisten valintatilaisuudesta.

Valintatilaisuus Vuokatissa kokosi yhteen motivoituneita naishakijoita.

Vapaaehtoiset naiset kohtasivat aluetoimiston valintalautakunnan

Soili Kalliokoski

Vuokatissa 12. huhtikuuta järjestetyssä valintatilaisuudessa 30 naishakijaa sai hyödyllistä tietoa sekä palvelusarjesta että siviilielämän järjestelyistä.

Naisten valintatilaisuudet järjestetään valtakunnallisesti aina huhtikuussa. Koronan takia osa valintatilaisuuksista on jouduttu pitämään puhelinhaastatteluina etänä, mutta Kainuun prikaatin koronatilanne salli valintatilaisuuden pidettävän fyysisesti.

– Meillä on seitsemän tilaisuutta kaiken kaikkiaan, kun on kaksi maakuntaa ja pitkät matkat. Nyt Vuokatissa oli Kainuun kunnista tulevat naiset, kertoo Oulun aluetoimiston osastoupseeri, yliluutnantti Keijo Kallunki.

Kyseisen valintatilaisuuden naisilla oli mahdollisuus hakeutua sähköisesti ja ensimmäiset hakemukset saapuivatkin jo viime vuoden puolella. Valintatilaisuudessa oli mukana muun muassa aikalisäohjaajia ja nuorisotyöntekijöitä, joiden kanssa hakijat saivat keskustella siviiliasioista. Asepalvelusta parhaillaan suorittavia naisia oli paikalla myös kertomassa kokemuksistaan ja heidän ohjeistuksellaan palvelukseen hakeutuneet saivat kokeilla taisteluvarusteita. 

Yliluutnantti Keijo Kallunki on iloinen siitä, että varusmiespalvelus kiinnostaa naisia. Kuva: Jesse Liitola

Kotimaan puolustus mielessä

Kallungin mukaan tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella tehtiin ennätys hakijamäärissä, vähän vajaalla kahdellasadalla hakijalla.

– Tänä vuonna kokonaishakijamääristä yli kymmenen prosenttia oli meidän alueelta, kommentoi Kallunki.

Yksi näistä hakijoista oli sotkamolainen, metsästystä ja kalastusta harrastava Emma Kärnä

– Suurin syy miksi hakeuduin naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen on se, että haluan puolustaa omaa kotimaatani, varsinkin nyt tuon Ukrainan tilanteen takia, selittää Kärnä.

Kärnän päätöstä hakea vapaaehtoiseen asepalvelukseen vahvisti myös aiemmin Kainuun prikaatissa vietetty viikonloppukoulutus, jossa naiset pääsivät kokeilemaan elämää asepalveluksessa.