Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laura-Maria Tikkanen

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen

Kenraali Kivinen: Mobilisaation laajentumisen mahdollisuus Ukrainassa ei ole poissuljettua

Anton Hietsilta

Valtakunnallinen maanpuolustuskurssi avattiin jälleen Säätytalolla.

243. Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisiin tervehdyksen antoivat sekä puolustusministeri Mikko Savola että puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen

Kenraali Kivinen analysoi Ukrainan sodan seuraavia askelia. Venäjä on viime syksynä käynnistänyt osittaisen mobilisaation ja reserviläisten kouluttamisen, sekä ottanut käyttöön vanhaa, varastoinnissa ollutta kalustoa.

– Oletan että näemme lähiaikoina – kuukausina, missä määrin Venäjä näillä toimenpiteillä on kyennyt suorituskykyään palauttamaan. Mobilisaation laajentamista ei voi myöskään poissulkea, Kivinen toteaa.

Kivisen mukaan on varmaa, että Venäjä pyrkii oman suorituskykynsä kasvattamiseen, esimerkiksi panostamalla sotateollisuuteen. Hän painottaa, että Ukrainan tukeminen on jatkossakin erittäin tärkeää. 

– Ukrainan sodankäyntikyvyn kannalta lännen materiaali- ja myös koulutusapu on elintärkeää. Materiaalitukeen vaikuttaa muun muassa se, miten länsimainen puolustusteollisuus kykenee vastaamaan merkittävästi kasvaneeseen kysyntään, Kivinen summaa.

Puolustusministeri Savola on toiminut tehtävässään vasta lyhyen ajan, mutta ottaa jo vahvasti kantaa tasa-arvoisemman maanpuolustuksen puolesta. Hän kertoo, että kaikille yhteiset kutsunnat voisivat olla todellisuutta jo vuonna 2025. 

– Kutsuntajärjestelmän uudistaminen vastaa moneen yhteiskunnalliseen tarpeeseen. Sotilaallisen maanpuolustuksen kannalta tavoitteena on nostaa varusmiespalveluksen suorittavien määrää, Savola toteaa.

Valtakunnallinen maanpuolustuskurssi järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1961, ja kursseille on osallistunut jo lähes 10 000 suomalaisen yhteiskunnan vaikuttajaa. Osallistujat kurssille valitaan laajasti yhteiskunnan eri osa-alueilta, niin valtion johtotehtävistä kuin liike-elämänkin huipulta.