Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eeli Gröhn

Presidentti Sauli Niinistö tarkasti viimeistä kertaa kunniakomppanian. Virkaan astunut tasavallan presidentti Alexander Stubb seurasi edeltäjänsä askelia.

Presidentti Sauli Niinistö tarkasti viimeistä kertaa kunniakomppanian. Virkaan astunut tasavallan presidentti Alexander Stubb seurasi edeltäjänsä askelia.

Valta vaihtui juhlallisin menoin – Presidentit tarkastivat kunniakomppanian

Matias Jämsén

Niinistö luovutti tasavallan presidenttiyden ja Puolustusvoimien ylipäällikkyyden Alexander Stubbille.

Tasavallassa valta vaihtui presidentin virkaanastujaisissa. Toimessa aloittava tasavallan presidentti Alexander Stubb antoi eduskunnalle juhlallisen vakuutuksen. 

Vakuutuksen annettuaan Stubbista tuli Suomen tasavallan kolmastoista presidentti.

Ensimmäisessä puheessaan tasavallan presidenttinä Stubb kiitti kansalaisia saamastaan tuesta.

– Tultuani valituksi Suomen tasavallan 13. presidentiksi ja annettuani edessänne juhlallisen vakuutuksen, ryhdyn hoitamaan tehtävää nöyränä ja kiitollisena, Stubb sanoi. 

Stubb otti puheessaan kantaa Suomen jäsenyyteen Natossa, viitaten jäsenyyden aloittavan uuden aikakauden kansallisessa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.
 
– Sotilaallisen liittoutumisen ja Nato-jäsenyyden myötä olemme ottaneet lopullisen askeleen siihen läntiseen arvoyhteisöön, jonne tasavaltamme on henkisesti kuulunut koko itsenäisyytensä ajan, Stubb arvioi. 

Tasavallan presidentti ilmaisi huolensa kansainvälisen politiikan kehityskulusta. 

– Nyt haastetaan niitä kansainvälisiä instituutiota ja sääntöjä, joihin olemme tottuneet. Elämme rauhattomuuden ja epäjärjestyksen maailmassa, Stubb pohti.

Stubb linjasi puheessaan myös kansallisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perusteista. 

 – Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka perustuu arvopohjaiseen realismiin, Stubb sanoi.

Hän lisäsi, että Suomi ylläpitää jatkossakin vahvaa kansallista puolustusta osana liittokuntaa.

Stubb huomioi myös presidentti Sauli Niinistön puheessaan.

– Kiitän Teitä, presidentti Sauli Niinistö, arvokkaasta työstänne Suomen kansan parhaaksi, Stubb lausui.

Niinistö pohti ihmiskunnan kehitystä

Väistyvä presidentti Sauli Niinistö pohti omassa puheessaan ihmiskunnan vinhaa muutosta, unohtamatta ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen kehittymistä.

Teknologisesta kehityksestä huolimatta Niinistö muistutti inhimillisestä näkökulmasta.

– Vanhat tunteet ja tuntemukset, se muuttumaton, hallitsee yhä kehittyneempää välineistöä, sitä muuttunutta, Niinistö pohti. 

Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri järkkyi Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan toissa vuonna. Samalla myös Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne muuttui.

– Suomessa vastaus haettiin hakeutumalla Natoon ja neuvottelemalla sen jatkoksi DCA-sopimus Yhdysvaltain kanssa, Niinistö totesi. 

Niinistö muistutti myös päätöksestä pitää kiinni vahvasta kansallisesta maanpuolustuksesta.

– Arvokkainta on ollut se, että vuosikymmenet säilytimme ja kehitimme puolustustamme niin, että uudet Nato-kumppanimme näyttävän pitävän meitä nyt suorastaan mallina, Niinistö sanoi.

Niinistö ilmaisi puheensa lopuksi seuraajalleen vankan tuenosoituksen. 

– Toivotan Teille voimia ja viisautta näinä arvaamattomina aikoina. Uskon Teidän saavuttavan kiitokset luottamuksen luomisesta, oikeudentuntoisesti ja vastuullisesti, Niinistö lausui. 

Niinistö ja Stubb tarkastivat kunniakomppanian

Presidentti Niinistö tarkasti viimeisenä toimenaan Puolustusvoimien ylipäällikkönä eduskunnan eteen järjestäytyneen Kaartin jääkärirykmentin kunniakomppanian ennen virkaanastujaistilaisuuden alkua.

Tuore tasavallan presidentti Stubb seurasi Niinistöä muutaman metrin etäisyyden päästä.

Eduskunnasta poistuessa presidenttien roolit vaihtuivat. Stubb tarkasti kunniakomppanian ja sillä kertaa Niinistö seurasi Stubbia lyhyen etäisyyden päästä. Symbolinen muutos kuvasti vallan vaihtumista. 

Päivä jatkuu presidentinlinnassa

Virkaanastujaispäivä ei pääty juhlallisuuksiin eduskunnassa. Stubb ja Niinistö siirtyvät eduskunnasta presidentinlinnassa järjestettävään tilaisuuteen.  

Presidentinlinnaan saavuttuaan tasavallan presidentti Stubb puolisoineen ja presidentti Niinistö puolisoineen tervehtivät yhdessä kansalaisia presidentinlinnan parvekkeelta.

Kansalaisten tervehtimisen jälkeen virkaanastujaispäivän ohjelma jatkuu Suomeen akreditoituneen diplomaattikunnan tapaamisella. Niinistö pitää jäähyväispuheen diplomaattikunnalle. 

Puheen päätyttyä hän hyvästelee myös valtioneuvoston, ylinten valtioelinten edustajat ja korkeimmat valtionhallinnon virkamiehet.

Niinistön hyvästeltyä arvovaltaiset vieraat, tasavallan presidentti Stubb tervehtii heitä. Tervehdyksen jälkeen Stubb pitää ensimmäisen tiedotustilaisuutensa presidenttinä.

Virkaanastujaispäivä päättyy Stubbin saapumiseen tasavallan presidentin väliaikaiseen virka-asuntoon, Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevaan valtion vierastaloon. Varsinainen presidentin virka-asunto Mäntyniemi on tällä hetkellä remontissa.