Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kuvassa varusmies.

Juhannuksenakaan Puolustusvoimat ei lepää.

Valmius säilyy juhannuksenakin

Georg Närjä

Puolustusvoimien on toteutettava lakisääteisiä tehtäviään myös juhannuksena, jonka vuoksi osa varusmiehistä viettävät juhannuksen kasarmilla. Ohjelma on kuitenkin normaalia kevyempää.

Juhannuksena muu Suomi lomailee, mutta Puolustusvoimissa valmius säilyy, oli juhlapäivä tai ei. Jotta Puolustusvoimat voi toteuttaa lakisääteisiä velvoitteitaan, on tietty määrä henkilöitä oltava aina valmiudessa.

Kysyimme Karjalan prikaatin operaatiopäällikkö, everstiluutnantti Mikko Illiltä miltä juhannus näyttää valmiuden osalta Vekaranjärvellä, kun vanhempi saapumiserä on vastikään kotiutunut ja kesän saapumiserä ei ole vielä saapunut.

– Juhannus näkyy niin, että olemme varusmiesvahvuudeltaan pienemmillään. Tässä on tiukka edellinen saapumiserä vedetty niin kaikki, jotka on mahdollista päästää hengähtämään, on päästetty. Aina ollaan valmiina ja meillä tietty valmius on paikalla juhannuksenakin, Illi kertoo.

Vaikka juhannuksena usein sattuu ja tapahtuu, niin Illi ei ainakaan äkkiseltään muista, että juhannuksena olisi virka-apujoukkoja tarvittu enempää kuin normaalisti. 

– En sanoisi, että merkittävästi enempää juhannuksena olisi virka-aputapauksia, joissa varusmiehiä olisi tarvittu. Samanlainen viikonloppu kuin muutkin, Illi tuumaa.

Loma-anomusten ryöppy ajoittuu usein pyhien ohelle, jonka vuoksi Illi uskoo, että varusmiehiä saattaa olla normaalia enemmän juhannuksena lomilla, mutta hän kuitenkin korostaa, että valmiudesta ei tingitä juhannuksenakaan.

Kotiutumiset vaikuttavat valmiuteen, sillä tällä hetkellä palveluksessa on vain pitkän palvelusajan varusmiehiä, joka aiheuttaa sumplimista myös Suomen suurimmassa joukko-osastossa. 

– Pienemmissä yksiköissä joudutaan ottamaan jopa parista eri yksiköstä henkilöstöä, jotta saadaan tarvittava määrä valmiuteen. Tämä vaihe on yksiköiden kannalta haasteellisempaa aikaa.

– Tarvittava määrä kuitenkin löytyy eli ei tämä sillä tavalla tuota ongelmia, Illi vakuuttaa.

Varusmiehet pääsevät myös jonkin verran nauttimaan juhannuksesta. Illin mukaan perjantaina ja lauantaina jatkuu lomilta palaavilla tulevilla varusmiesjohtajilla jatkokoulutusta, luultavasti hieman kevennettynä.

– Sunnuntaina on juhannussauna. Silloin on sitten urheilua ja mahdollisesti lyhyempi päivä. Ei välttämättä ole faktaa, mutta olen urani aikana huomannut, että keittiöltäkin saattaa tulla jotain ekstraa juhlapäivinä. Ainakin nuorten miesten ja naisten kannalta olotila seuraavana päivänä on parempi hyvin vietetyn yön jälkeen, Illi lohkaisee.

Kaartin jääkärirykmentin kuljetuskomppaniassa palveleva kaartinjääkäri Lukas Holopainen on juhannuksen kiinni palveluksessa, mutta se ei häntä niin paljoa haittaa.

– Olisihan se mukavaa viettää juhannusta kotona, mutta ei minua kiinniolo kauheasti haittaa.

– Meillä on juhannukseksi luvassa mukavaa ohjelmaa, ja yleinen ilmapiirikin on hyvä. Pääsemme myös juhannuksen kunniaksi paistamaan makkaraa, joten mikäs siinä, Holopainen naurahtaa.

Ruotuväki toivottaa hyvää juhannusta!