"Välitöntä romahdusta ei ole tulossa" – Suomen pankin tutkimuspäällikkö ei usko, että talouden ongelmat pakottavat Venäjän taipumaan
Maanpuolustuskorkeakoulun järjestämässä seminaarissa todettiin, että Venäjän sotateollisuus tuottaa noin 80 prosenttia enemmän kuin kesällä 2022.
Venäjän taloudesta käydään tällä hetkellä paljon keskustelua. Jotkut eurooppalaiset ministerit ovat sitä mieltä, että talous on lähellä romahtamispistettä.
Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen (BOFIT) tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen on eri mieltä.
– Tällä hetkellä Venäjällä on paljon ongelmia, ja monet ennestään olemassa olevat ongelmat ovat sodan myötä pahentuneet, mutta välitöntä romahdusta ei ole tulossa.
Hänen mukaansa Venäjän talous pystyy jatkossakin tuottamaan sotakalustoa, aseita ja ammuksia ainakin nykyisellä tahdilla vielä pitkään.
– Niin kauan kuin öljyä virtaa ulos Venäjältä, Venäjän hallituksella on vain pieniä vaikeuksia rahoittaa nykyinen alijäämä, Korhonen painottaa.
Samaa mieltä on Kiovan sotilasakatemian tutkija Vadym Pakholchuk.
– Pakotteet lisäävät kustannuksia, mutta eivät tee asioita mahdottomiksi. Venäjä voi hankkia strategisia resursseja sisäisesti, Pakholchuk analysoi.
Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-seminaarissa käsitellään tänä vuonna Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa niin valtion, asevoimien kuin sodan näkökulmista.
– Vuoden 2022 jälkeen olemme nähneet muutoksia niin Venäjän hyökkäyssodan luonteessa kuin venäläisessä yhteiskunnassa, toteaa Venäjä-ryhmän johtaja, everstiluutnantti Janne Pukkila tiedotteessa.
– Koimme, että juuri nyt on oikea aika läpileikkaavalle Venäjän tarkastelulle, Pukkila jatkaa.
Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainassa on vaikuttanut merkittävästi maan tuotannon rakenteeseen. Korhosen mukaan sotateollisuuden tuotanto on noin 80 prosenttia korkeampi kuin kesällä 2022.
Muiden alojen valmistusmäärät ovat sen sijaan pysyneet käytännössä samalla tasolla kuin kesällä 2022.
– Suuri osa Venäjän julkisista menoista on kohdistunut sodankäyntiin, Korhonen summaa.
Vadym Pakholchuk (oik.) toi esille, että kysymys Venäjän taloudellisessa tilanteessa on myös siitä, millaisen elintason alenemisen väestö hyväksyy. Kuva: Eki Uotila / Maanpuolustuskorkeakoulu
Maanpuolustuskorkeakoulu järjestää seitsemännen vuosittaisen Venäjä-seminaarin 12.–13. helmikuuta. Seminaaria on mahdollista seurata reaaliajassa ja tallenteina Youtube-palvelussa.