Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Viljami Paimen

Kuvassa valatilaisuus

Alokkaat ovat harjoitelleet valatilaisuutta varten koko alokaskautensa.

"Olette nyt jääkäreitä" – Valatilaisuudet vetävät yleisöä ympäri Suomen

Akseli Köngäs

Saapumiserän 2/23 varusmiesten alokaskauden tullessa päätökseen vannovat varusmiehet sotilasvalansa tai antavat -vakuutuksensa. Ruotuväki seurasi Porin prikaatin valapäivän kulkua Kauhavalla.

Valatilaisuus on monelle varusmiehelle palveluksen huippuhetkiä, kun heidät nimitetään uuteen palvelusarvoon ensimmäisen koitoksen, eli alokaskauden, päättymisen kunniaksi. Alokkaan saadessa nimityksen sotamiehen arvoon mahdollisia arvonimiä on monia. Varusmiehistä voi tulla jääkäreitä, tykkimiehiä, kaartinjääkäreitä tai vaikkapa matruuseja.

Sotilasvala on perinteikäs osa sotilaskoulutusta, mikä on pysynyt lähes muuttumattomana vuodesta 1918, kertoi Porin prikaatin komentaja, prikaatikenraali Vesa Valtonen valatilaisuudessa pitämässään puheessa.

Kesän valatilaisuuksia järjestetään runsaasti niin varuskunnissa kuin varuskuntien ulkopuolella maakunnissa. Esimerkiksi Porin prikaatin valat on jaettu kahdelle eri päivälle ja neljälle eri paikkakunnalle: Kauhavalle, Kokkolaan, Maskuun ja Oripäähän. 

Rovaniemeläinen Bigga Guttorm hakeutui Niinisaloon suorittamaan palvelusta, sillä hän halusi olla tekemisissä sotilaskoirien kanssa. Kuva: Viljami Paimen

Tuore jääkäri mallia sotakoiranohjaaja

Tuore jääkäri Bigga Guttorm kuvailee tuntemuksiaan hyväksi valan jälkeen.

– Tällä hetkellä on tosi hyvät fiilikset. Minua jännitti tosi paljon, mutta olen otettu tästä, Guttorm kuvailee. 

Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta lähes koko valatilaisuuden ajan, mutta vala sujui silti hyvin.

– Olen tyytyväinen, että jaksoin siellä seisoa, Guttorm summaa. 

Guttorm on palvellut alokaskautensa Porin prikaatin Niinisalossa sijaitsevassa lentotiedustelukomppaniassa. Valan jälkeen hän kertoo siirtyvänsä sotakoiranohjaajan tehtävään koulutettavaksi. 

 

Juttua korjattu 18.8.2023 klo 17.00: Tekstissä mainittu alokkaiden "ylentäminen" on korjattu muotoon "nimittäminen".