Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Valatilaisuudet pyritään järjestämään niiden arvokkuudesta tinkimättä.

Valatilaisuudet käyntiin sopeutetusti

Eero Roslander

Koronavirus varjostaa sotilasvala- ja sotilasvakuustilaisuuksia, jotka järjestetään sopeutetusti ilman yleisöä seuraavien viikkojen aikana. Osallistujien turvallisuudesta huolehditaan tarkoin toimin.

Joukko-osastot järjestävät tammikuussa palveluksensa aloittaneiden alokkaiden sotilasvala- ja sotilasvakuustilaisuuksia tämän viikon sunnuntaista alkaen. Kesän saapumiserän tapaan tilaisuudet järjestetään osallistujien turvallisuuden takaamiseksi ilman yleisöä koronarajoitukset huomioiden.

Alokkaiden läheiset voivat seurata tilaisuuksia verkkolähetysten kautta. Joukko-osastot tiedottavat valatilaisuuksiensa aikatauluista ja seuraamismahdollisuuksista verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan.

Koronatilanteen pahentuminen kesään nähden korostaa varotoimien merkitystä entisestään. Esimerkiksi Karjalan prikaatissa on todettu viime päivinä useita koronatartuntoja. Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Juhana Skyttä kertoo prikaatin korostavan jo kesällä hyväksi todettuja toimia.

– Ilman muuta huomioimme muuttuneen tilanteen järjestelyissä. Suhtaudumme tilaisuuden turvallisuuteen erittäin vakavasti ja suurella huolellisuudella, Skyttä toteaa. 

Skyttä kertoo, että turvallisuudesta huolehditaan tilaisuuksien järjestelyiden osalta muun muassa suunnittelemalla joukkojen liikkeet ja ryhmitykset tarkoin sekä huolehtimalla osastoinnin säilymisestä ja etäisyyksistä kesääkin tarkemmin.

Kokonaisuudessaan Puolustusvoimissa on todettu alkuvuonna 74 koronatartuntaa, joista varusmiehillä 62.

Tilaisuudet järjestetään täysin ulkotiloissa ja suurimmassa osassa joukko-osastoja useassa osassa osallistujamäärän vähentämiseksi. Karjalan prikaatissa on varauduttu myös jälkivalatilaisuuksiin, jotta karanteenissa ja sairaana olevatkin saavat oman arvokkaan tilaisuutensa. 

Ensimmäisenä vala- ja vakuustilaisuutensa järjestää Karjalan lennosto sunnuntaina 31. tammikuuta. Muut joukko-osastot järjestävät tilaisuudet seuraavasti:

Rannikkoprikaati 5.2. 

Uudenmaan prikaati 5.2.

Karjalan prikaati 5.2. ja 12.2.

Maasotakoulu 6.2.

Kainuun prikaati 6.2; 13.2. ja 14.2. 

Porin prikaati, Säkylä 11.2.

Porin prikaati, Niinisalo 12.2.

Panssariprikaati 12.2.

Ilmasotakoulu 12.2.

Kaartin Jääkärirykmentti 12.2.

Satakunnan lennosto 12.2.

Utin jääkärirykmentti 12.2.

Jääkäriprikaati 13.2.