Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Daniel Averine

Reservin korpraali Robin Packalen toimi sotilasvalan ja -vakuutuksen esilukijana.

Vala ja vakuutus lausuttiin Robinin tahtiin Upinniemessä

Sauli Rautiainen

Valalaulu kaikui tänään Upinniemessä, kun Rannikkoprikaatin alokkaat ylennettiin tykkimiehiksi ja matruuseiksi. Tilaisuus oli juhlallinen huolimatta koronavirustilanteen aiheuttamista poikkeusjärjestelyistä.

Alokasjakson huipennus, annettu sotilasvala ja -vakuutus, näkyy kaikissa sotilaallisissa toimissa ja tehtävissä palveluksen aikana. Sen kautta saapumiserä 1/21 ottaa osaa koko Suomen itsenäisyyden ajan kestäneeseen perintöön.

– Lupaus jonka annoitte ei tarkoita, että olisitte valmiita. Se on teille henkilökohtainen vaatimus, joka muistuttaa säännöllisesti siitä mitä olette luvanneet ja miksi, muistutti prikaatin komentaja, kommodori Janne Huusko puheessaan.

Juhlallisuuden lisäksi Rannikkoprikaati piti huolta tunnelmasta myös kutsuvieraan voimin. Joulukuussa 2018 Rannikkoprikaatista kotiutunut reservin korpraali Robin Packalen toimi sotilasvalan ja -vakuutuksen lausujana. Tilaisuus oli hänen mielestään onnistunut ja juhlallinen.

– Kun minuun otettiin yhteyttä, niin päällimmäisenä ajatuksena oli, että totta ihmeessä lähden mukaan ja tulen sotilasvalan ja -vakuutuksen lukijaksi. Mielestäni intti kannattaa käydä ja haluan sitä korostaa muille nuorille, Packalen kertoo.

– Tilaisuus on ollut kovin juhlallinen koronatoimista huolimatta. Harmi, etteivät omaiset ole fyysisesti paikalla, mutta onneksi he ovat mukana etäyhteyksien kautta.

Kommodori Janne Huusko otti vastaan ohimarssia.

Johtuen koronavirustilanteesta taistelijoiden läheiset ottivat osaa juhlaan internetin kautta tapahtuneen live-lähetyksen kautta. Taltioinnin voi katsoa jälkikäteen Merivoimien nettisivuilta. Lisäksi varotoimenpiteenä tilaisuuden osanottajat olivat verhoutuneet maskeihin.

– Suuri kiitos kaikille tilanteen ymmärtämisestä ja ohjeiden tinkimättömästä noudattamisesta. Emme saa herpaantua ja täten vaarantaa koulutusta, Huusko kiitteli.

Vastaylennetyt sotilaat jatkavat valalomien jälkeen osoitettuihin perusyksiköihinsä ja jatkavat palvelustaan koulutushaarajaksolla.

– Suurimmalla osalla palvelus jatkuu Rannikkoprikaatissa, osalla rannikkolaivastossa ja muutamalla muualla Puolustusvoimien palveluksessa. Jokaisen tehtävä on tärkeä, Huusko alleviivasi.

Vastaylennetty tykkimies Topi Pikkarainen ei valapäivän kulusta tiennyt paljoakaan ennen valaa edeltäviä päiviä. Poikkeusajat vaikuttivat ilmeisesti ainakin mitaltaan runsaisiin "koronaojennuksiin" eli kahden metrin väleihin muodossa.

–  Itse valatilaisuuden juhlallisuuteen ja arvokkuuteen koronatilanne ei vaikuttanut – tuntui hienolta päästä osaksi sitä sukupolvien ketjua, joka on samalla kentällä seissyt ja samat, merkitykselliset sanat lausunut sormet hitaasti pystyyn kylmettyen, Pikkarainen kertoo.

– Erityisesti sotilaspastori Kivijärven puheen voimalliset sanat valan merkityksestä sotilaalle jäivät vahvasti mieleen.

Tuore tykkimies jatkaa palvelustaan merivalvonta- ja tulenjohtotehtävissä ja on ohessa Puolustusvoimien kirkollisen alan erityistehtävässä varusmiespappina.

Pikku pakkanen ei Rannikkoprikaatin antimaakrapuja häirinnyt.