Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Niko Häggman

Kasvisruokavalio on erittäin harvinainen varusmiesten keskuudessa.

Vain 0,5 prosenttia varusmiehistä valitsee kasvisruoan

Saana Sjöblom

Kasvisruokavalio on edelleen harvinaista varusmiesten keskuudessa. Tällä hetkellä Suomen noin 20 000 varusmiehestä vain 88 on kasvissyöjiä.

Suomen kaikkien kasvisruokavalionsa varuskuntaravintolaan ilmottaneiden varusmiesten määrä on kokonaisuudessaan hieman alle 0,5 prosenttia. Alueellisia eroja on paljon. Jääkäriprikaatissa Lapissa kasvissyöjien määrä on 0,23 prosenttia, kun taas Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä osuus on lähes kolminkertainen (0,63 prosenttia). Tiedot perustuvat Ruotuväen toteuttamaan soittokierrokseen, jolla tavoitettiin kaikki Leijona Cateringin varuskuntaravintolat.

Ravitsemustieteiden professori, Mikael Fogelholm arvelee suomalaisten laktovegetaristien määrän olevan noin 4–5 prosenttia koko väestöstä. Laktovegetarismi tarkoittaa ruokavaliota, johon kuuluvat maitotuotteet, mutteivät liha, kala tai kananmunat. Varusmiesten keskuudessa kasvissyönti on siis noin kymmenen kertaa harvinaisempaa. Useammat suosivat kuitenkin kasvisruokaa pääsääntöisesti, mutta syövät toisina vaihtoehtoina myös kalaa tai lihaa. Joustavaa kasvissyöntiä kutsutaan fleksitarismiksi.

– Luokittelen itsenikin fleksitaristiksi, jonka ruokavalion ideana on osa-aikainen tai pääsääntöinen kasvisruoan suosiminen, Fogelholm toteaa.

Alueittain paljon vaihteleva kasvisruokavalion suosio on myös sidonnainen ikään ja sukupuoleen. Fogelholm kertoo kasvissyönnin olevan naisten keskuudessa yleisempää siksi, koska he ovat keskimäärin miehiä kiinnostuneempia eettisistä, terveydellisistä ja ympäristöllisistä asioista.

– Kasvisruokavalio voi olla varusmiesten keskuudessa harvinaista siksi, että sitä eniten suosiva kohderyhmä on korkeasti koulutetut pääkaupunkiseutulaiset naiset, Fogelholm kertoo.