Lilli Hatinen

Osku Pienimäki sai idean sovelluksesta varusmiespalveluksen aikana ja kehitti sitä innokkaasti eteenpäin.

Vääpelin toimisto puhelimessa

Merja Juva

Mobiilisovelluksen avulla varusmies voi tarkistaa ajantasaisen viikko-ohjelmansa ja jättää loma-anomuksen virka-ajan ulkopuolella.

Varusmiehille kehitetään puhelimessa toimivaa sovellusta, jonka kautta juoksevien asioiden kuten loma-anomusten jättäminen sähköisesti helpottuisi. Pyrkimyksenä on myös standardisoida joukko-osastojen käytännöt. Aluksi se olisi selainpohjainen, mutta suunnitelmissa on kehittää se itsenäiseksi sovellukseksi.

Ohjelmistokehitysyritys RD Velho ja Pääesikunnan suunnitteluosasto hioivat sovelluksen toimintoja yhdessä ja kysyivät varusmiesten ja vääpeleiden näkemyksiä niiden tarpeellisuudesta ja käytettävyydestä. Sovellukseen rakennettavista toiminnoista kolmen kärki on viikko-ohjelma, loma-anomukset ja lomakuljetukset. Tärkeimmäksi ominaisuudeksi toivottiin helppokäyttöisyyttä.

Viikko-ohjelman kohdalla tärkeimpänä asiana pidettiin nopeaa päivittämistä tilanteiden muuttuessa. Myös selaustapaa ja näkymää mietittiin tarkkaan. Ohjelman yhteyteen varusmiehet toivoivat myös viikon ruokalistaa ja mahdollisuutta ilmoittautua iltapalalle.

Loma-anomusten tekoon suunniteltiin kalenteripohjaista käyttöliittymää. Kalenterissa olisi valmiiksi merkitty juhlalomat ja viikonloppuvapaat. Samasta paikasta löytyisi myös, mikä on anottujen lomien tilanne. Eri vaiheet erottuisivat toisistaan värikoodeilla. Tarvittaviin lomakuljetuksiin voisi myös ilmoittautua sovelluksen kautta.

Sovelluksen kehittämisen takana on Osku Pienimäen varusmiespalveluksensa aikana saama idea, jota hän ryhtyi kehittämään pidemmälle saamansa palautteen perusteella.

– Syntyi 22-sivuinen esitys ja nämä esitellyt ominaisuudessa ovat vain pieniä osia kokonaisuudesta. Halusin kehittää varusmiespalvelusta tehokkaampaa ja laadukkaampaa, Pienimäki hehkuttaa ja jatkaa:

– Me eletään kuitenkin 2010-lukua ja digitalisaatio on kova.

Projekti alkoi reilu vuosi sitten ja nyt suunnitelma on muuttumassa konkreettiseksi sovellukseksi.