Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Puolustusvoimat hyödyntää Casa-kuljetuskoneita niin kriisinhallintatehtävissä kuin kotimaan kuljetuksiin.

Vaaliuurna sai yksityislennon – "Otamme perustuslain vakavasti"

Ossian Hartig

Perustuslain takaaman yhtäläisen äänioikeuden toteutuminen kriisinhallintatehtävissä palveleville sotilaille vaatii huolellista suunnittelua ja varotoimenpiteitä.

Irakin kurdialueilla OIR-operaatiossa palvelevat suomalaissotilaat äänestivät presidentinvaaleissa ennakkoon – kuten muutkin kansainvälisissä tehtävissä palvelevat suomalaiset. Vaaliuurnan saaminen Kurdistanin pääkaupungista Erbilistä Suomeen oli kuitenkin astetta monimutkaisempi prosessi.

Puolustusvoimat päätyi kuljettamaan äänet sinetöityinä ilmavoimien Casa C-295 -kuljetuskoneen kyydissä koneen ainoana rahtina.

– Suunnitteluvaiheessa todettiin, että muun rahdin mukaan ottaminen olisi aiheuttanut diplomaattilupaprosessin takia riskin tehtävän toteutukselle, majuri Pekka Lappeteläinen Ilmavoimien esikunnasta kertoo.

Lappeteläinen koordinoi lennon suunnittelua. Hänen mukaansa jotkut maat ovat erittäin tarkkoja siitä, mitä saa tuoda maahan ja mitä saa kuljettaa oman maan yli.

 

Ennen kuin Casan pyörät irtoavat kiitoradasta, lennon suunnittelijat istuvat pöydän ääreen. He käyvät läpi tiedustelun tuottaman uhka-arvion alueesta ja pyrkivät havaitsemaan kaikki mahdolliset tehtävän suorituksen kannalta merkittävät uhkatekijät.

Irakin alueella todennäköisimmäksi sotilaalliseksi uhaksi arvioitiin kiväärikaliiperiset aseet, joita vastaan Casan panssarointi antaa Lappeteläisen mukaan hyvän suojan. Casassa on omasuojajärjestelmät myös kehittyneempiä asejärjestelmiä vastaan.

Kriisinhallintalentoja varten kone varustetaan kattavammin kuin esimerkiksi kotimaan kuljetuksiin.

– Koneessa on mukana ryhmä- ja henkilökohtaista materiaalia, jolla kyetään toimimaan kohdealueella esimerkiksi pakkolaskun jälkeisessä tilanteessa itsenäisesti jonkin aikaa, Lappeteläinen avaa.

Hänen mukaansa lennolle on pakattu myös useamman päivän ruoka- ja juomavarastot sellaista tilannetta varten, jossa miehistö ei kohdealueella pääse poistumaan koneesta.

 

Mutta miksi puolustusvoimat näkee näin paljon vaivaa ja toisaalta käyttää myös rahaa saadakseen suhteellisen pienen määrän ääniä Kurdistanista Suomeen? Ilmavoimien komentajan, kenraalimajuri Sampo Eskelisen mukaan vastaus on yksinkertainen.

– Suomen perustuslaissa kaikille on määritelty yhtäläinen äänioikeus, ja Casa-kuljetus takasi perustuslain toteutumisen. Otamme nämä asiat vakavasti.