”Suomessa ei ole ikinä tehty mitään tämän kaltaista” – Uutuussarjassa sota tulee Suomen rannoille
Neljän päivän pikakoulutus kouli ummikoista uskottavat varusmiehet viikonloppuna ensi-iltansa saavaan Aku Louhimiehen Konfliktiin.
Taivaalla leijailevat laskuvarjomiehet hämmentävät rannikkomaisemissa harjoittelevia varusmiehiä. Tästä harjoituksen vaiheesta ei ollut kerrottu kenellekään. Ehkä se oli tarkoituskin.
Hahmot laskeutuvat ja alkavat huutaa vieraalla kielellä. Hämmennys muuttuu äkkiä peloksi, kun miehet eivät tottele pysähtymiskäskyjä. Ja yhtäkkiä – laukaus – ensimmäinen varusmies ammutaan siihen paikkaan. Kaikille valkenee, ettei tämä ole enää harjoitus vaan totisinta totta.
Faktan sijaan kyse on kuitenkin onneksi fiktiosta ja Aku Louhimiehen uutuussarjasta Konflikti (2024), joka saa ensi-iltansa 30. marraskuuta. Puolustusvoimien kanssa tiiviissä yhteistyössä tehty sarja pohjaa tilanteeseen, jossa tuntemattomat erikoisjoukot valtaavat suomalaisen rannikkokaupungin ja alkavat esittää vaatimuksia Suomelle.
Konfliktia on luonnehdittu Suomen suurimmaksi toimintasarjaksi. Toimintaa sarjassa riittääkin, mutta esimerkiksi Louhimiehen edelliseen suurtuotantoon eli Omerta 6/12 -elokuvaan (2021) verrattuna se on rutkasti realistisempaa.
Puolustusvoimien kalusto ja henkilökunta toimivat sarjassa kuin oikeassa tilanteessa, ja juuri se tekee tuotannosta ainutlaatuisen. Realistinen toteutus vaati saumatonta yhteistyötä tuotantotiimin ja Puolustusvoimien välillä.
Varusmiehen taidot haltuun pikakelauksella
Vaikka Konflikti vilisee meritoituneita Suomen eturivin näyttelijöitä Peter Franzénista aina Pirkka-Pekka Peteliukseen, täytyi varusmiesrooleihin löytää astetta nuorempia lahjakkuuksia.
Kaksi tuotannon vakuuttaneista ovat upseerikokelas Bergin roolia näyttelevä Julia Korpinen, 23, sekä Bergin joukkueeseen kuuluvaa jääkäri Osmania näyttelevä Salah Isse Mohamed, 23. Eikä kyse ole mistään sivurooleista. Sarja seuraa nimenomaan Bergin ja Osmanin selviytymistä tukalassa paikassa.
Korpinen ja Mohamed valikoituivat rooleihin, vaikkei kummallakaan ollut laajempaa kokemusta varusmiespalveluksesta. Korpisella oli intistä vain mielikuvia, kun taas Mohamedin palvelus katkesi ennen aikojaan jalkavammaan. Jostakin varusmiehen perustaidot piti kuitenkin saada, ja tässä vaiheessa Puolustusvoimat astui kuvioihin.
– Meillä oli neljä päivää Puolustusvoimien koulutusta, jolloin harjoittelimme perusasioita, kuten aseenkäsittelyä ja varusteiden pukemista. Lisäksi kävin itse johtajakoulutuksissa ja koitin seurata mahdollisimman tarkasti, mitä kouluttajat tekevät, Korpinen kertaa valmistautumista rooliinsa.
Pikakurssit antoivat alkusysäyksen, mutta Korpinen sanoo, että parhaiten oppi tekemällä. Kohtausten lukuisat toistot ja ohjaajan yksityiskohtaiset ohjeet olivat lopulta se, mistä rutiininomainen tekeminen syntyi.
– Olimme neljä kuukautta jatkuvasti tekemisissä aseiden kanssa. Sen jälkeen aseenkäsittely alkaa tulla jo lihasmuistista. Yhden majurin kanssa löin vetoa, että hän saa 50 senttiä joka kerta, kun unohdan sormivarmistuksen. Ja kyllä hän taisi sillä kymmenen euroa ehtiä kuitata, Korpinen myöntää.
Uusia taitoja karttui kuvausten aikana koko näyttelijäkaartille. Mohamed kertoo, että rynnäkkökiväärin käsittelyn lisäksi kertasingon laittaminen ampumakuntoon tulee nykyään ulkomuistista.
– Meillä oli upeat koulutukset. Olisi tosi kiva saada vielä joku pidempi koulutusjakso. Toivotaan, että tulee vielä toinen kausi, Mohamed väläyttää.
Fyysisesti rasittavat kuvauspäivät vaativat veronsa, vaikka intoa löytyykin. Kuva: Backmann & Hoderoff
Armeijaelämää kameroiden edessä
Kun Korpinen ja Mohamed kertovat Konfliktin kuvauspäivistä, tulee niistä vääjäämättä mieleen päivä armeijassa. Pitkiä jaksoja metsässä, päällä täysin autenttinen taisteluvarustus, fyysisesti rankkoja suoritteita ja tietenkin valtava määrä toistoja. Huonot suoritukset uusitaan niin kasarmilla kuin kameroiden edessä.
Raskaalla tekemisellä oli myös armeijasta tutut varjopuolensa. Jalat olivat usein kuvauspäivän jälkeen rakoilla ja mustelmilla, toisinaan löytyi myös punkkeja.
Pitkistä päivistä ja maastossa ryömimisestä huolimatta Konfliktin kuvaukset jäivät nuorten näyttelijöiden mieleen ainutlaatuisena produktiona.
– En usko, että saan tällaista kokemusta enää ikinä mistään sarjasta. Tämä oli ihan ainutlaatuinen mahdollisuus, Mohamed tunnelmoi.
Näyttelijöiltä sataa kiitosta paitsi olosuhteille, tuotantotiimille ja ohjaajalle myös Puolustusvoimien kautta saaduille avustajille. Kuvauksissa oli massakohtauksissa ja muun muassa kuorma-autojen kuljettajina mukana varusmiehiä ja Puolustusvoimien henkilöstöä.
– Monesti käy niin, että avustajat rupeavat tekemään jotain epätavallista, kun tehtävä olisi olla taustalla ihan normaalisti. Varusmiehet tekivät rutiinilla mitä käskettiin, ja se näytti tosi hyvältä, Korpinen sanoo.
Ajankohtainen juoni ei jätä kylmäksi
Haastattelun yhteydessä Korpinen ja Mohamed saavat nähdä ensimmäisiä valmiita kohtauksia sarjasta. Suoritukset näyttävät uskottavilta ja hymy on kuvauksissa ystävystyneellä kaksikolla herkässä.
– Suomessa ei ole ikinä tehty mitään tämän kaltaista. Suomen luonto on tosi hienosti esillä, paljon nuoria näyttelijöitä ja Puolustusvoimat mukana, Mohamed selittää.
Ainutlaatuinen on myös juonen ajankohtaisuus. Konflikti oli suunnitteilla jo ennen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa, mutta tarina muuttui sen myötä hyytävän ajankohtaiseksi.
– Tämä on hirveän realistinen kuvaus siitä, mitä tapahtuisi, jos Suomeen hyökättäisiin. Se on jo teemana todella mielenkiintoinen, Korpinen jatkaa.
Konfliktin kuvausten jälkeen Julia Korpinen ja Salah Isse Mohamed ovat ehtineet jo uusien produktioiden pariin. Molemmista kuitenkin huomaa, että sarja jätti heihin jäljen niin ihmisinä kuin näyttelijöinä.
– Näyttelijänä olen aina halunnut päästä rooleihin, joissa pitää kunnolla astua jonkun toisen saappaisiin. Tässä, jos jossain päästiin todellakin saappaisiin, sellaisiin, joista tulee paljon rakkuloita, Julia Korpinen naurahtaa.
Konflikti-sarjan ensiesitys on katsottavissa MTV Katsomosta sekä MTV3-kanavalta lauantaina 30. marraskuuta klo 21.00. Kuva: Backmann & Hoderoff