Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimien logistiikkalaitos

Uudet suojanaamarit otetaan käyttöön vaiheittain saapumiserästä 2/23 alkaen.

Uusilla naamareilla haetaan ergonomiaa ja huoltovarmuutta

Patrik Haverinen

Suomen ja Norjan puolustusvoimat ovat yhdessä päättäneet hankkia uudet suojanaamarinsa Isosta-Britanniasta. Samasta hankinnasta ovat kiinnostuneita myös useat muut maat Natosta ja sen ulkopuolelta.

Puolustusvoimat korvaa vanhat M95-suojanaamarinsa uudella CBRN-mallilla. Brittiyhtiö AVON Polymer Productsin valmistamia naamareita ja muuta yksittäisen taistelijan suojamateriaalia hankitaan noin 40 miljoonalla eurolla. 

Hankinta toteutettiin yhdessä Norjan puolustusvoimien kanssa pohjoismaisen NORDEFCO-puolustusyhteistyön raameissa. Naton logistiikkavirasto NSPA puolestaan kilpailutti naamarit. Kapteeni Virpi Väänänen Maavoimien esikunnasta kertoo, että yhteistyöllä haluttiin panostaa muun muassa huoltovarmuuteen.

– Jos jokin toinen valtio käyttää samaa tuotetta, on sen huoltoon tarvittaessa helpompaa tukeutua esimerkiksi kriisinhallintatehtävissä. Mitä laajempi käyttäjäkanta, sitä paremmat ovat myös edellytykset huoltoon sekä materiaalin uusintaan ja saatavuuteen, Väänänen huomauttaa.

Vaikka NSPA kilpailutti hankinnan, Suomi ja Norja johtivat projektia, ja niillä on CBRN-naamareihin etuosto-oikeus. Jopa 12 maata Natosta ja sen ulkopuolelta on Väänäsen mukaan kiinnostunut ostamaan valitun välineen.

Yhteistyöllä saavutettiin myös volyymietua, joka laski tuotteen hintaa.

– Samaa kustannustehokkuutta tässä tavoitellaan kuin esimerkiksi yhteispohjoismaisella univormulla, Väänänen alleviivaa.

Kevättalvella 2020 järjestettiin kenttäkokeita ja laboratoriotestauksia, joiden perusteella arvioitiin suojanaamareiden sopivuus Suomen ja Norjan puolustusvoimille. Niiden ohella hankitaan nykyisenkaltaisia taistelijan henkilökohtaisia suojeluvälineitä: muun muassa suojakäsineet, puhdistusaine, ilmaisinväline ja näönkorjain. 

Vaikka vanhat naamarit ovat suojanneet hyvin tähänkin asti, uudessa mallissa on panostettu erityisesti ergonomiaan. Molemminpuoliset suodattimet tarjoavat entistä tasapainoisemman rakenteen ja yhtenäinen visiiri laajemman näkökentän.

– Naamari pysyy nyt entistä stabiilimmin kasvoilla. Vielä aiempaakin parempi suoja liittyykin käyttömukavuuteen ja parempaan näkyvyyteen.