Uusien smurffipukujen käyttöönotto jatkuu 2/19 saapumiserässä
Verryttelyasuja on hankittu tähän mennessä noin 31 000 kpl. Verryttelyasut M17 on jaettu kaikkiin muihin joukko-osastoihin, paitsi Jääkäriprikaatiin ja Rajavartiolaitoksen varusmieskoulutusta antaviin joukko-osastoihin.
Uuden verryttelyasun suunnittelu on ollut pitkä prosessi. M17-verryttelyasun käyttöönoton suunnitteleminen alkoi jo 2011, jolloin tehtiin päätös modernisoinnista. Asun tekninen suunnittelu alkoi vuonna 2014. Edellisen kerran verryttelyasua on päivitetty vuonna 1993, jolloin kaikkien tuntemat smurffit otettiin käyttöön.
Aikaisemmassa mallissa ei ollut niinkään vedenhylkivyyttä, vaan se oli enemmän sisäkäyttöön tarkoitettu. Uudessa mallissa on avattava takki edellisen puseromallin sijaan. Uusia ominaisuuksia löytyy myös lahkeista, joissa on vetoketjut.
Ensimmäisten koesarjojen tilaukset tehtiin vuonna 2015, ja seuraavana vuonna uusien pukujen kokeilu suoritettiin Kainuun prikaatissa. Kokeilussa testattiin kahdesta erilaisesta materiaalista valmistettujen verryttelyasujen soveltuvuutta puolustusvoimien käyttöön.
– Kokeilun myötä päädyttiin valitsemaan materiaalit mukana olleiden asujen väliltä, talousmateriaalialan järjestelmäpäällikkö, insinööri Raija Ketola sanoo.
Vuoden 2017 alussa puolustusvoimat teki tilauksen M17-asujen suunnittelusta Studioks Oy:lta. Suunnittelijana toimi vaatesuunnittelija Kaisa Valtakari, jolla on aikaisempaa kokemusta teknisten urheiluvaatteiden suunnitellusta.
– Materiaalit oli puolustusvoimilla valmiina. He olivat työstäneet asua materiaalitoimittajan kanssa. Toiveina suunnittelussa oli saada moderni ja monikäyttöinen asu. Monikäyttöisyys näkyy varsinkin ulko-olosuhteissa, sillä asu on vettähylkivä, tuulenpitävä ja joustava, Valtakari kertoo.
Suunnittelun pohjana olivat Kainuun prikaatissa toteutetun kokeilukäytön tulokset. Materiaalivalinnan jälkeen suunnittelijalle annettiin melko vapaat kädet. Suunnittelun edetessä vanhasta M92-mallista päädyttiin säilyttämään leijona-merkki ja sininen väri.
– Omasta mielestäni Suomen puolustusvoimille sinisävyinen väri sopii parhaiten. Sininen väri on tummempi, joten lika ei näy niin helposti. Se on myös klassisempi. Yhdessä leijona-merkin kanssa väri brändää tuotteen hyvin, Valtakari kertoo.
Päämateriaalina asussa on sininen tuulenpitävä, vettähylkivä ja hieman joustava kangas. Lisämateriaalina on musta, hyvin hengittävä ja enemmän joustava neulos. Materiaalit mahdollistavat asun ympärivuotisen käytön.
– Asun pitkät hihat soveltuvat hyvin esimerkiksi hiihtoon. Hihansuissa on resori, joka voidaan helposti kääntää kaksinkerroin, jottei hihansuu valu käden päälle, Ketola kertoo.
Suunnittelun yhteydessä Studioks Oy toimitti kaavat ja rakennekuvat asuvaihtoehdoista, joiden pohjalta järjestelmäkeskuksessa tehtiin lopulliset valinnat. Nyt asut ovat käytössä melkein kaikissa joukko-osastoissa.
– Kokovalikoima on laajempi ja puku istuu myös pienikokoisille käyttäjille. Hihat ja lahkeet ovat pitkät, joten malli istuu hoikille vartalotyypeille, molempia urheiluasuja käyttänyt alikersantti Leila Kauppila kuvailee.
Verryttelyasun kokotaulukko pohjautuu normaaleihin mittataulukoihin, mutta asussa on mahdollisuus pidentää sekä lyhentää lahkeita. Takin hihansuiden resorit mahdollistavat hihojen pituuden lisäämisen, mutta niitä voi myös lyhentää käärimällä. Resorit ovat suunniteltu monitoimisiksi eri olosuhteisiin.
– Materiaali on hyvä: joustaa, hengittää, ei ole liian kuuma tai liian kylmä, eikä ime kaikkea vettä välittömästi itseensä, Kauppila jatkaa.
Ensimmäiset verryttelyasut otettiin käyttöön jo saapumiserälle 1/19. Loput osastot jakavat uudet smurffipuvut todennäköisesti saapumiserän 2/19 käyttöön.