Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Rannikkosotilaskotiyhdistys

Upinniemen sotilaskodin uusi linjasto

Remontissa hankittu uusi vitriinilinjasto parantaa tuotteiden esillepanoa ja nopeuttaa ostotapahtumia. Uusi valaistus taas parantaa tilan yleisilmettä.

Uusia tuulia Upinniemen sotilaskodissa

Juho Käki

Sotilaskodit uudistuvat säännöllisin väliajoin Puolustusvoimien muiden rakennusten tapaan. Viimeisimpänä uuden ilmeen sai Rannikkoprikaatin Upinniemen sotilaskoti.

Sotilaskodit ovat varusmiehille tärkeitä vapaa-ajanviettopaikkoja ja tarjoavat virkistäytymistä palvelus viikkoon. Sotilaskodit ovat varuskunnissa kovalla käytöllä ja tarvitsevat myös säännöllisesti huolenpitoa.

Upinniemen Rannikkoprikaatin sotilaskoti uudistui keväällä, kertoo Rannikkosotilaskotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Katriina Andersson. Remontin suunnittelu sai alkunsa jo tammikuussa, kun hanke aloitettiin 

– Viimeinen remontti sotilaskodille on tehty noin kolmekymmentä vuotta sitten ja nyt laitteet alkoivat sanomaan sopimustaan irti. Päätimme keskustella remontin tarpeesta Rannikkoprikaatin ja Puolustuskiinteistöjen kanssa, josta saimme vihreää valoa, kertoo Andersson remontin alullepanosta.

Rannikkoprikaati ja Puolustuskiinteistöt vastasivat rakennukseen kohdistuneista remonttitöistä, kun taas Rannikkosotilaskotiyhdistys vastasi myyntikalusteiden, kylmälaitteiden  ja, vitriinien uusimisesta. Rannikkosotilaskotiyhdistys ylläpitää myös Merisotakoulun ja Rannikkolaivaston  sotilaskotia Pansiossa. Upinniemi oli kolmesta sotilaskodista ainoa, jota ei oltu vielä remontoitu.

Remontti valmistui kesäksi

Andersson kertoo, että remontti polkaistiin käyntiin huhtikuussa ja valmista saatiin jo toukokuun puolivälin tietämillä. Remonttiaika haluttiin pitää mahdollisimman lyhyenä, jotta sotilaskoti voi palvella varusmiehiä mahdollisimman hyvin. Sotilaskodissa asiointi onnistui myös remontin aikana supistetulla valikoimalla.

– Siellä vaihdettiin lattiat ja maalattiin seinät. Sen jälkeen päästiin asentamaan uusia myymäläkalusteita ja kaksipuoleista vitriinilinjastoa, kertoo Andersson.

Uuden ilmeen lisäksi myös valaistus uusittiin. Uudistetussa sotilaskodissa saatiin myös tuotteet paremmin esille uusien kalusteiden myötä. Esimerkiksi kylmävitriinistä löytyy aiempaa enemmän tilaa. Uusi linjasto nopeuttaa myös myyntitapahtumaa eli myös jonot lyhentyvät ruuhka-aikoina.

– Kokonaisuus meni hienosti aikataulullisesti suunnitelmien mukaan, Andersson lisää.

Sotilaskodit uudistuvat myös muualla

Uusista sotilaskotirakennuksista päästään nauttimaan muutamissa varuskunnissa. Rajasotilaskotiyhdistys on saamassa käyttöön uuden sotilaskodin Onttolassa vielä tänä syksynä. Myös Rissalassa odotellaan toiveikkaana uutta rakennusta sotilaskodille. 

Vaikka Puolustuskiinteistöt vastaakin rakennusten ylläpidosta, jäävät kustannukset laitteista sotilaskotiyhdistysten maksettavaksi. Andersson kertoo, että tässä tapauksessa muun muassa uudet kylmälaitteet ja uusi vitriinilinjasto maksoivat useita kymmeniä tuhansia euroja