Uusi, tasa-arvoinen Sotilaan virsikirja on nyt julkaistu
Pääesikunnassa Helsingissä on 16 vuoden tauon jälkeen julkaistu uusi Sotilaan virsikirja. Ulkonäkö on miltei sama, mutta kansien välistä löytyy enemmän, ja myöskin tasa-arvoisempaa sisältöä.
Tänä vuonna tulee 120 vuotta täyteen ensimmäisen virsikirjan julkaisemisesta. Kenttärovasti Janne Aalto kertoo, että uusi 2018-vuosimallin virsikirja sisältää perinteisiä luterilaisia virsiä ja rukouksia, kuten aikaisemmissakin virsikirjoissa. Kuitenkin vihreäkantinen, jokaiselle varusmiehelle jaettava teos on saanut tuoreimmassa versiossaan 30 lisäsivua, joissa esimerkiksi käsitellään kirkkovuoden mukaan eteneviä erilaisia tietopaketteja. Nimi hämää, sillä kirja ei ole pelkästään virsistä tehty.
– Tästä löytyy myös raamatun tekstejä ja rukouksia, joten kirjaa voi käyttää lisäksi hartauksien toimittamisessa, kuvailee puolustusvoimien kirkollisesta työstä vastaava johtaja, kenttäpiispa Pekka Särkiö.
Särkiön mukaan Suomessa eletään nyt sellaista aikaa, jolloin keskuuteemme muuttaa enemmän ihmisiä muista kulttuureista ja uskonnoista.
– Heitä on myöskin varusmiehissä lisääntyvin määrin. Sen vuoksi tässä virsikirjassa on ensimmäistä kertaa osuus ortodoksisesta uskosta, sekä roomalais-katolisia rukouksia, islamilaisia rukouksia ja juutalaisia rukouksia.
Virsikirjassa uutta on myös osittain englanninkielinen sisältö, sekä kuvat. Kirjan piirustukset ovat majuri Lassi Piiraisen käsialaa.
– Yksi kirjan tekijöistä, Penna Parviainen oli nähnyt muutamia piirustuksiani, ja pyysi sitten minua kuvittamaan virsikirjan. Teokset ovat lyijykynätöitä, ja kaikille niille on ollut olemassa jokin malli, Piirainen selventää.
– Vaimoakin on käytetty kuvituksessa, hän virnistää, ja samalla osoittaa henkilökohtaisten rukousten sivua, jossa kuvituksena on ristissä olevat naisen kädet.
Kaikki majuri Lassi Piiraisen virsikirjaan piirtämät kuvat ovat lyijykynätöitä. Kuvan piirroksessa esiintyy Piiraisen puolison kädet.
Kuten aikaisempinakin vuosina, virsikirja on sotilaskotiyhdistysten kustantama. Sotilaskotiliitto on painattanut teoksen, ja sotilaskotiyhdistykset ovat sitten ostaneet ne ja lahjoittaneet varusmiehilleen. Sotilaskotiliiton toiminnanjohtaja Satu Mustalahti kehuu sotilaspapistoa ja heidän yhteistyötään liiton kanssa.
– Meillä on ollut tosi kiinteää yhteistyötä jo pitkään. Esimerkiksi kirjastot ovat olleet jo sodan aikana meidän yhteisiä, ja sota-aikana ehtoolliskalustotkin olivat sotilaskodin omistamia. Sotilaskodissa myös pidettiin paljon hartauksia, Mustalahti muistelee.
Hän tunnustaa, että vaikka sotilaskodin lahjoittamat virsikirjat eivät ehkä tunnukaan varusmiehestä kovin tärkeältä sillä hetkellä, voivat ne olla arvokkaita muistoja.
– On ollut kiva huomata, kuinka varusmiehet tulevat myöhemmin kertomaan että hei, mulla on vieläkin se virsikirja tallessa, vaikka silloin saamishetkellä se ei niin tärkeältä tuntunutkaan, Mustalahti hymyilee.