Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskari Aumo

Kuvassa uuden sotilaskodin sali.

Uuden sotilaskodin salista löytyy muun muassa uutta video- ja äänentoistotekniikka, sekä erillinen kabinetti kokouksiin.

Uusi sotilaskoti ja liikuntatilat – tällaisista tiloista nautitaan jatkossa Onttolassa

Juho Käki

Pohjois-Karjalan rajavartioston varusmiehille ja henkilökunnalle valmistui modernit sotilaskoti- ja liikuntatilat Onttolaan. Uudet tilat vastaavat aiempaa paremmin varusmiesten tarpeisiin.

Uudet tilat otettiin Onttolassa rajavartioston käyttöön elokuun alussa, kertoo Senaatti-kiinteistöjen kiinteistöpäällikkö Jani Alén. Hän kertoo, että tavoitteena on ollut rakentaa toimivat, terveelliset ja turvalliset tilat, jotka kestävät käytössä pidempäänkin. 

Sotilaskodin rakentaminen aloitettiin viime vuonna ja työt saatiin valmiiksi noin vuodessa, Alén kertoo. Rakennus kattaa kokonaisuudessa noin 1000 neliötä ja pitää sisällään sotilaskodin, keittiön, kuntosalin ja tatamin, sekä modernit sauna- ja pesutilat varusmiehille.

Pohjois-Karjalan rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Samuli Murtonen kertoo, että uudet tilat otetaan ilolla vastaan. Uusia liikuntatiloja voidaan hyödyntää myös vapaa-ajankäytön lisäksi varusmiesten ja henkilökunnan koulutuksissa. 

– Tämän rakennuksen merkitys tulee meille sitä kautta, että pystymme tarjoamaan varusmiehille parempia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia, kertoo Murtonen uuden rakennuksen tärkeydestä.

 

Rajasotilaskotiyhdistyksen käytössä on uusia tiloja

Rajasotilaskotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Katri Määttä kertoo, että Onttolan uudet tilat tulivat tarpeeseen. Uusi sotilaskoti tarjoaa esimerkiksi aikaisempaa paremman keittiön sekä enemmän oleskelutilaa varusmiehille.

Rajasotilaskotiyhdistyksellä on käytössään poikkeuksellisen uusia tiloja. Määttä kertoo, että viime vuonna Immolan rajasotilaskoti muutti uusiin tiloihin ja myös Ivalon rajasotilaskotia ollaan peruskorjaamassa lähivuosina.

– Aivan ihanaa, että saatiin uusi sotilaskoti tähän lähelle kaikkia. Tämä on myös iso asia itselle, että saatiin jo toinen uusi sotilaskoti työurani aikana, kommentoi Määttä uusia tiloja.

Määttä kertoo, että tilat ovat modernit ja sotilaskotiyhdistyksen toiveiden mukaan toteutettu. Merkittävä parannus vanhaan on esimerkiksi ilmastointi koko rakennuksessa. Uusilla tiloilla saadaan Määtän mukaan myös innostettua uusia sotilaskotisisaria mukaan järjestöön ja samalla päästään kehittämään toimintaa.

Uusi sotilaskoti on aiempaa tilavampi ja moderni. Uudet tilat mahdollistavat esimerkiksi valikoiman laajennuksen. Kuva Oskari Aumo

Uusi kuntosali on viimeistelyä vaille valmis varusmiesten käyttöön. Kuva Oskari Aumo

Uudet tilat ovat myös varusmiesten mieleen

Onttolan varusmiestoimikunnan puheenjohtaja alikersantti Otso Ruotsalainen kertoo varusmiesten olevan tyytyväisiä uusiin tiloihin. Erityisesti uusi kuntosali ja saunatilat ovat tervetulleita.

– Ei se vanhakaan rakennus huono ollut, mutta kyllähän tämä uusi on todella laadukas ja täällä on kiva viettää aikaa, toteaa Ruotsalainen.

Uusi tila tuo myös varusmiestoimikunnalle paremmat tilat järjestää erilaisia tapahtumia. Uudesta sotilaskodista löytyy muun muassa erillinen kokoustila ja iso näyttö salin puolelta. Ruotsalainen kertoo, että uusia tapahtumia uusiin tiloihin on suunnitteilla.

Uudesta rakennuksesta löytyy myös hieman harvinaisempia elementtejä, kuten kylmävesiallas ja infrapunasauna tavallisen saunan lisäksi. Nämä helpottavat esimerkiksi lihasten huoltoa ja palautumista.