Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jere Tuononen

Kuvassa valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.)

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) esitteli budjettiriihen tuloksia viisikon tiedotustilaisuudessa torstaina 9. syyskuuta.

Uusi puolustusbudjetti eduskunnan käsittelyyn kuun lopulla

Oskari Eronen

Hallituksen talousarvioehdotus vuodelle 2022 tuo panostuksia Puolustusvoimien hankintoihin ja parannuksia varusmiespalvelusta suorittavien sosiaaliturvaan.

Puolustusministeriön hallinnonalan määrärahat kasvavat vuoden 2022 talousarvioesityksessä, kun hallitus ohjaa rahaa kaluston päivittämiseen. 

Suurimpina hankkeina esiintyvät odotetusti uusien HX-monitoimihävittäjien hankinnat ja Merivoimien Laivue 2020-hanke. 

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi hallituksen talousarvioneuvotteluiden loppuinfossa 9. syyskuuta, että hävittäjähankintoihin liittyvät kulut muodostavat tulevan vuoden budjetin alijäämästä noin 1,5 miljardia euroa.

Suurten projektien lisäksi muihin puolustusmateriaalihankintoihin esitetään yli 150 miljoonan euron tilausvaltuutta vuosille 2022−2026. 

– Puolustuksen rahoitus on tällä hallituskaudella poikkeuksellisen korkealla tasolla, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) toteaa. 

– Olen tyytyväinen siihen, että puolustuskykyämme vahvistetaan nyt voimakkaasti vuosikymmeniksi eteenpäin, Kaikkonen sanoo.

Tukea taistelijan talouteen

Hallitus vie eduskuntaan myös lakiuudistuksen, jossa sotilasavustukseen lisätään niin sanottu suojaosa. 

Sotilasavustus on Kelasta haettava etuus, joka voidaan myöntää asevelvolliselle, naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavalle tai asepalveluksessa olevan omaiselle palvelusajaksi. Tuen saajan käytössä olevat tulot vaikuttavat avustuksen saamiseen ja määrään.

Lakiuudistuksen jälkeen varusmiehet voivat ansaita jonkin verran ansio- tai pääomatuloja ilman, että se vaikuttaa sotilasavustuksen määrään.

– Talousarvioesitykseen kirjattu sotilasavustuslain uudistamista koskeva linjaus on merkittävä parannus sotilasavustusta saavien varusmiesten taloudelliseen tilanteeseen, arvioi Puolustusvoimien sosiaalipäällikkö Hannu Maijanen.

Maijasen mukaan uudistuksen edistämiseksi on tehty töitä jo useamman vuoden ajan – muun muassa varusmiestoimikunnat ovat kannattaneet suojaosan lisäämistä aktiivisesti.

– Näin varusmiehet rinnastuvat opiskelijoihin, joilla opintotuen suojaosa on ollut käytössä jo pitkään, Maijanen summaa.

Puolustusvoimissa kuluneen vuoden aikana tehdyille koronaan liittyville poikkeusjärjestelyille ja elvytystoimille ei esitetä määrärahoja vuodelle 2022. Tämä voi näkyä esimerkiksi määräaikaisesti palkattujen sopimussotilaiden määrän laskuna. 

Valmis talousarvioesitys etenee eduskunnan käsittelyyn syyskuun lopussa.