Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oona Myöhänen

Kuvassa Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen kertoo, että Suomen on vietävä eteenpäin omaa suorituskykyään vastaamaan toimintaympäristön vaatimuksia.

Komentaja Kivinen uudesta hävittäjästä: Merkitys on paljon laajempi kuin pelkkä ilmapuolustus

Konsta Tourunen

Uusi F-35-monitoimihävittäjä tulee ottamaan suuren roolin Suomen puolustusjärjestelmässä, arvioivat puolustusvoimain komentaja ja Ilmavoimien komentaja. Hävittäjällä on merkitystä Ilmavoimien lisäksi maa- ja meritaisteluun.

Uudesta hävittäjästä tulee keskeinen osa Suomen puolustusjärjestelmää. Paitsi, että F-35:llä pystytään torjumaan ilmasta tulevia iskuja, sillä voidaan myös vaikuttaa maa- ja merimaaleihin. Kone kykenee myös kauaskantoiseen tuleen.

– Olen käyttänyt sellaistakin sanontaa, että tämä on puolustusvoimallinen suorituskyky, jota Ilmavoimat operoi. Merkitys on paljon laajempi kuin pelkkä ilmapuolustus, puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen kommentoi.

Asia nähdään samoin Ilmavoimissa.

– Pyrkimys on nykyäänkin yhteisoperoida kaikkien puolustushaarojen kanssa. Tietysti ne kyvyt, joita tämän valinnan jälkeen Ilmavoimilla on käytettävissä laajenevat ja parantavat suorituskykyä, Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Pasi Jokinen arvioi.

Tärkeää on pystyä säilyttämään Puolustusvoimien hyökkäyksiä ennaltaehkäisevä vaikutus.

– Toimintaympäristömme kehittyy jatkuvasti ja ympäristössä on yhä kyvykkäämpiä suorituskykyjä. Viemme meidän omaa puolustuskykyämme eteenpäin, jotta se edelleen tulevaisuudessa vastaa toimintaympäristömme vaatimuksia, Kivinen avaa.

Koko operointivastuu siirtyy Horneteilta F-35:lle vuoden 2030 loppuun mennessä.

Laaja käyttäjäyhteisö varmistaa, että koneiden kuntoa pystytään pitämään yllä seuraavat neljäkymmentä vuotta. Suomi varaa myös itselleen varaosia sekä mahdollisuuden huoltaa hävittäjiä itse.

– Meillä on erikseen Suomessa oleva kriisiajan varaosa- ja vaihtolaitevarasto. Tämä takaa sen, että kriisitilanteessa, jossa Suomi saattaa olla eristettynä, meillä on kyky toimia omavaraisesti tietty aika, Kivinen kertoo.

Ilmavoimien komentaja Pasi Jokinen sanoo, että uuden hävittäjän myötä Ilmavoimien kyvyt laajenevat. Kuva: Oona Myöhänen

Suorituskyvyltään selvästi paras

Lockheed Martin F-35-monitoimihävittäjää on kutsuttu viidennen sukupolven hävittäjäksi sen sisältämien elektronisten ominaisuuksien takia. Koneessa on esimerkiksi häiveominaisuus, joka vaikeuttaa sen havaitsemista tutkassa.

Elektroniset ominaisuudet mahdollistavat myös tehokkaan johtamisen, tiedustelun ja valvonnan.

– Kone tuottaa tiedustelu- ja valvontatietoa, jotka luovat tilannekuvaa, mikä edesauttaa Maa- ja Merivoimien operointia, Kivinen kertoo.

Kahdenlaisten ilmataisteluohjusten hankkimisesta on tehty päätökset. Ohjukset ovat samanlaisia kuin nykyisissä Horneteissa, mutta uudempia.

– Meille tulee Amraam-tutkaohjuksia, jotka ammutaan lavetista maaliin ja ne tekevät loppuhakeutumisensa omalla tutkallaan. Se mahdollistaa esimerkiksi maalin sijaitsemisen pilven sisällä tai takana. Lämpöhakuiset Sidewinder-ohjukset näkevät maalin lämpölähteen ja hakeutuvat kohteeseen sitä käyttäen, Jokinen selittää.

Myöhemmin päätetään muista asehankinnoista. Niille on jo varattu rahoja hankkeen investointivaiheen budjettiin.