Tommy Koponen

Kaartin jääkärirykmentin alokkaat suorittavat ensimmäistä palvelustehtäväänsä.

Uudet alokkaat aloittivat palveluksensa

Heidi Rintala

Palveluksensa aloittaa saapumiserässä II/18 noin 12 200 alokasta. Porin prikaatissa uudet alokkaat pääsevät ensimmäisenä saapumiseränä mukaan Koulutus 2020-ohjelman kokeiluun.

Tänään palveluksensa aloittaa noin 12 200 alokasta, joista miltei 600 on naisia. Maavoimien joukko-osastoihin sijoitetaan noin 9500 alokasta ja loput aloittavat palveluksensa merivoimien, ilmavoimien sekä Rajavartiolaitoksen joukko-osastoissa. Ruotsinkieliset aloittavat palveluksensa yleisesti Uudenmaan prikaatissa, jonne tästä saapumiserästä menee noin 700 alokasta.

Jääkiekkoa aktiivisesti pelaava 19-vuotias, alokas Sampo Malinen aloittaa palveluksensa Kaartin jääkärirykmentissä. Malinen odottaa saavansa palveluksesta uusia kavereita ja kokemuksia. Hän odottaa palvelukselta samantyylistä joukkuehenkeä kuin jääkiekkojoukkueessa.

- Olen tottunut siihen, että on sellainen joukkue ympärillä ja tykkään toimia ihmisten kanssa, Malinen kertoo.

Malinen valmistautui palvelukseen pelaten jääkiekkoa.

Tarkemmin Malinen ei ole miettinyt sitä, mitä palveluksessa haluaisi tehdä vaan suhtautuu avoimin mielin tulevaan.

- Mennään sinne minne minut halutaan. Tietysti jos minulla on jokin piilevä kyky mistä en itse vielä tiennyt, niin tottakai otan se käyttöön. Olen kuitenkin aika urheilullinen kaveri niin tykkään tehdä ja touhuta, hän pohtii.

Tuore alokas ei myöskään ole huolissaan siitä, että varusmiespalvelus vaikuttaisi negatiivisesti siivilielämään.

-Tyttöystävä on kotona, mutta hän on tottunut siihen, että olen paljon muutenkin pelireissuilla ja muissa harjoituksissa. Tuskin tämä vaikuttaa mitenkään sen kummemmin, ainakaan ruokaa ei sitten tarvitse laittaa jokapäivä, Malinen naurahtaa.

Porin prikaatissa uusi saapumiserä on poikkeuksellisessa asemassa aiempiin saapumiseriin verrattuna, sillä he pääsevät osaksi Koulutus 2020-ohjelman kokeilua. Koulutus 2020-ohjelman on tarkoitus muovata varusmiespalvelusta uuteen muotoon jossa hyödynnetään erilaisia virtuaalisia koulutusympäristöjä, kuten sisäampumasimulaattoreita, ajankäytön tehostamiseksi. Ohjelma on toteutettu varusmiesten palautteita huomioiden ja esimerkiksi fyysisen toimintakyvyn kehittämistä on tuotu keskeisemmäksi osaksi koulutusta. Uudistuskohteita on paljon, mutta uudistaminen aloitetaan uuden mallisesta alokaskaudesta.