Lauri Parviainen

Puolustusvoimain nykyinen komentaja, kenraali Jarmo Lindberg siirtyy reserviin 1. elokuuta 2019.

Uuden puolustusvoimain komentajan nimitys lykkääntyy

Jesse Sironen

Puolustusvoimain uuden komentajan nimittäminen lykkääntyy hallituksen eron takia. Puolustusvoimain nykyinen komentaja, kenraali Jarmo Lindberg siirtyy reserviin 1. elokuuta 2019.

Hallituksen ero on aiheuttanut puolustusvoimain uuden komentajan nimityksen lykkääntymisen, sillä komentajan voi nimittää virkaan tasavallan presidentti vain valtioneuvoston ratkaisuehdotuksen pohjalta.

Puolustusministeriö on pyytänyt nimittämistä koskien kannanoton oikeuskanslerilta. Oikeuskansleri on esittänyt linjauksessaan, että valtioneuvoston ratkaisuesitystä komentajan nimitysasiassa ei voida pitää rutiiniluonteisena tai juoksevana asiana. Vain tällaiset asiat kuuluisivat toimitusministeristön toimivaltaan ainakin tässä vaiheessa.

Komentajan nimitys pyritään esittelemään pikavauhtia eduskuntavaalien jälkeen uuden hallituksen aloitettua toimintansa. Virkaa tekevän komentajan tarve on epätodennäköinen.

–En tekisi sellaista arviota tällä hetkellä, sillä elokuun alkuun on vielä hyvin aikaa, painottaa puolustusministeriön henkilöstöjohtaja Jari Kajavirta. Lisäksi hän muistuttaa, että virkamiehillä on olemassa myös sijaisuusjärjestelmiä