Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Fanni Uusitalo / Valtioneuvoston kanslia

Kuvassa Antti Kaikkonen ja Mikko Savola

Mikko Savola (oik.) vastaanotti puolustusministerin tehtävän Antti Kaikkoselta.

Uuden puolustusministerin katse on Natossa

Julius Numminen

Keskustan kansanedustaja Mikko Savola otti vastaan puolustusministerin tehtävän isyysvapaalle siirtyneeltä puoluetoveriltaan Antti Kaikkoselta. Uudessa roolissaan Savolan prioriteetit ovat Nato-jäsenyyden valmistelussa.

Hallituksen puolustusministeri vaihtui, kun keskustan kansanedustaja Mikko Savola vannoi virkavalansa torstaina 5. tammikuuta. Savola toimii roolissa isyysvapaalle siirtyneen Antti Kaikkosen sijaisena helmikuun loppuun asti. Pesti tulee kestämään yhteensä 55 päivää.

– Se voi kuulostaa lyhyeltä ajalta, mutta se voi olla myös erittäin pitkä aika tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa, Savola sanoo.

Savola lupaa paneutua tehtäviinsä täydellä tarmolla ja tehdä joka päivä töitä Suomen turvallisuuden eteen. Hän aikoo omalta osaltaan edistää Suomen Nato-jäsenyyden valmisteluja.

– Luonnollisesti tärkein painopiste juuri nyt on saattaa jäsenyytemme maaliin saakka, Savola sanoo, ja jatkaa valmistelujen olevan hyvässä vauhdissa niin Puolustusvoimissa kuin puolustushallinnossa.

Savola kertoo tapaavansa uudessa virassaan ensiksi Ruotsin ja Viron kollegansa. Naton puolustusministerit tulevat tutuksi viimeistään helmikuussa pidettävän Naton puolustusministerien kokouksen yhteydessä.

– Kansainvälisten kokousten yhteydessä on mahdollisuus myös kahdenvälisiin tapaamisiin, Savola vastaa, kun häneltä kysytään, tuleeko hän tapaamaan turkkilaisia virkaveljiään.

Turkki on Unkarin ohella ainoa Naton jäsenmaa, joka ei ole ratifioinut Suomen jäsenyyshakemusta. 

Kapteenista vääpeliin

Kansanedustajana vuodesta 2011 saakka vaikuttanut Savola on ammatiltaan maatalousyrittäjä ja tradenomi. Hän on toiminut puolustusvaliokunnan jäsenenä viime syyskuusta lähtien. Tuoreella vaalikaudella Savola on ollut myös ulkoasiainvaliokunnan jäsen sekä Ulkopoliittisen instituutin neuvottelukunnan puheenjohtaja.

Sen lisäksi hän on toiminut myös aktiivisena reserviläisenä. Savola oli Reserviläisliiton puheenjohtaja 2013–2016, ja on sotilasarvoltaan vääpeli reservissä. 

– Nyt reservin kapteeni vaihtui reservin vääpeliin, Savola sanoo.

Kaikkonen on kapteeni reservissä.

Kaikkosen lisäksi Savola kiitteli puheessaan erikseen vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa työskenteleviä. Heidän eteensä hän aikoo myös tehdä töitä. 

– Vapaaehtoisen maanpuolustuksen rahoitusta on tällä vaalikaudella lisätty, ja vapaaehtoinen maanpuolustus tullaan pitämään vahvana myös jatkossa, Savola lupaa.

Vapaaehtoista maanpuolustusta edustavat aktiivisten reserviläistoimijoiden ohella myös vapaaehtoisen asepalvelun suorittavat naiset, joita Savola kuvaa erittäin motivoituneiksi. Puolustusvoimien julkilausutuissa tavoitteissa heidän määränsä pyritään lisäämään. Savola näkee tavoitteen saavuttamisen pääkeinoina tehokkaan viestinnän.

– Yksi keino on informaation lisääminen, jotta saadaan tietoa siitä, mitä asepalvelus on, hän toteaa. 

Savola pitää myös koko ikäluokan kattavia kutsuntoja hyvänä keinona vapaaehtoisten määrän lisäämiseksi. Niitä tullaan pilotoimaan syksyllä 2024.

– Meillä pitää olla tavoitteena se, että kutsunnat suunnattaisiin kaikille ja ne olisivat kaikille maksuttomat, Savola linjaa.