Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kaapo Korhonen

Kuusi miestä palkintojen kanssa

Puolustusvoimien henkilökunnan lisäksi projektin onnistumisessa vapaaehtoistiimi oli avainasemassa. Kuvassa vasemmalta Mikko Huttunen, Jaakko Heusala, Tuomas Koivusalo, Henri Kovanen ja Marko Kauppinen. Etualalla Benjam Bröijer.

Uuden järjestelmän avulla taistelijat voivat tarkastella tilannekuvaa ja joukkojen sijaintia omista älypuhelimista

Johannes Ylimäki

Puolustusvoimien vuoden 2024 digiteko yhdistää älylaitteet osaksi sodankäynnin tarpeita.

Puolustusvoimat valitsi vuoden 2024 digiteoksi ohjelmistokokonaisuuden otsikolla Arjen välineet taistelun tukena. Kokonaisuutta käytetään taistelun tilannekuvan ja havaintojen jakamiseen. Ideana on se, että jokainen taistelija voi nähdä omalta älypuhelimeltaan digitaalisen kartan, josta voi seurata tilannekuvaa. 

– Arjen välineillä tarkoitetaan siviiliverkkoja, mobiiliverkkoja ja kaikenlaisia siviililaitteita, jotka ovat joko henkilöiden omia tai erikseen hankittuja. Tämä kokonaisuus mahdollistaa esimerkiksi tilannekuvasovelluksen käytön millä tahansa mobiiliverkkoa käyttävällä, ajantasaisella laitteella, kuten esimerkiksi tietokoneilla tai älypuhelimilla. Mahdollistamme palvelun käynnistämisen ja taistelijoiden liittämisen siihen helposti, projektin vetovastuussa ollut Benjam Bröijer kertoo.

Tilannekuvan luomisessa käytetään apuna muun muassa amerikkalaisten kehittämää Team Awareness Kit -sovellusta. Lisäksi kokonaisuus on suunniteltu siten, että jatkossa myös muita ohjelmistoja voidaan rakentaa sotilaskäyttöön otettaviksi helposti ja operaatioturvallisesti.

Digiteko luo mahdollisuuden johtaa tulta ja taistelua sekä ylläpitää tilanneymmärrystä silloinkin, kun kenttäradiot ovat loppu ja kaapelit ovat vähissä, tai tätä ennen.

– Kunhan vain on kyky saada ohjelmistoja käyttöön asti, arjen välineillä on paljon käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi ääniviesti on havaittu taisteluharjoituksessa hyvin käteväksi toiminnoksi. Kenttäradioista poiketen ääniviestin pystyy toistamaan uudestaan, mikä lisää viestinvaihdon tehokkuutta, Bröijer avaa.

Iso joukko mukana kehitystyössä

Projektissa on ollut mukana useita eri osapuolia. Puolustusvoimista digiteon kehittämiseen on osallistunut henkilöitä järjestelmäpäälliköistä upseereihin ja aliupseereihin. Esimerkiksi taktiset osaajat ovat kertoneet, millaiseen tarpeeseen uutta innovaatiota kehitetään.

Uuden innovaation kehittäjätiimissä on työskennellyt myös paljon vapaaehtoisia, jotka ovat tuoneet teknologiaosaamistaan maanpuolustuksen käyttöön. 


Insinöörieversti Tero Solante kiitti Benjam Bröijeriä ja voittajaryhmää pitkäjänteisestä ohjelmistojen kehitystyöstä. Kuva: Kaapo Korhonen

Uusien ohjelmistojen lisäksi Puolustusvoimat sai projektin myötä uuden toimintamallin, jonka avulla vakinaisen henkilöstön lisäksi ammattitaitoisia ja kiinnostuneita reserviläisiä sekä muita ulkopuolisia toimijoita voidaan hyödyntää luontevasti ja kustannustehokkaasti. 

Projektiin osallistuneet henkilöt arvostavat sitä, että omaa osaamista on saanut käyttää maanpuolustuksen hyväksi

– Maanpuolustukseen osallistuminen on ollut tärkeä osa projektia. ICT-taitoja osaava reserviläinen voi saada tällaisen projektin kautta merkitystä elämään, jos esimerkiksi sodan ajan sijoitus ei ole itselle sopiva, vapaaehtoisena kehitystyöhön osallistunut Henri Kovanen iloitsee.

Uudet ohjelmistot ovat saaneet positiivista palautetta eri joukko-osastoista. Bröijer kertoo, että testaajat ovat kehuneet etenkin järjestelmien käyttöönoton helppoutta ja nopeutta.

– Rakennamme toimintamallia askel askeleelta. Tavoite on, että alustamme on rajapinta, johon kehittäjä voi saada helposti oman tuotteensa sotilaskäyttöön arjen välineille. Sekä alustan, että uusien tätä hyödyntävien tuotteiden kehittäjäjoukkoon pääseminen ratkaistaan. Nyt mukaan on päässyt suositusten kautta. Ensi vuonna tulee uutisia, Bröijer vinkkaa.