Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Ossi Saurio

Kuvassa USS Roosevelt

Hernesaaren satamassa olleen hävittäjän saattoi nähdä kaupungilta saakka.

Yhdysvaltalainen hävittäjä USS Roosevelt vieraili Helsingissä

Akseli Köngäs

Yhdysvaltojen merivoimien USS Roosevelt -hävittäjä (Destroyer) vieraili Helsingin Hernesaaren satamassa. Ruotuväki perehtyi alukseen ja sen toimintaan vierailun merkeissä.

Helsingissä vieraili 15.-18.7. Arleigh Burke -luokan hävittäjä USS Roosevelt (DDG-80). 

Aluksen navigoinnista vastaava kapteeniluutnantti Austin Bailey kertoi Ruotuväelle, että 155 metriä pitkän aluksen kyydissä on tilanteesta riippuen noin 350-400 ihmistä.

USS Rooseveltin kotisatama on Espanjassa Rotan laivastotukikohdassa. Ennen Suomeen saapumista hävittäjä oli harjoitellut liittolaisten kanssa. 

– Harjoittelimme interoperabiliteettiä Naton 1. pysyvän laivasto-osaston kanssa, Bailey valottaa. 

Valmiina vaikuttamaan

Baileyn mukaan hävittäjät ovat monipuolisia aluksia, jotka kykenevät toteuttamaan peräti 27 erilaista tehtävätyyppiä tarpeesta riippuen.

– Ilmatorjuntaa, pintakohteisiin vaikuttamista ja sukellusveneiden vastaista toimintaa, Bailey kertoo mahdollisista tehtävätyypeistä.

Aluksen kyydistä löytyy runsaasti tulivoimaa, sillä hävittäjän etuosassa on 127-millinen tykki. Ympäri alusta löytyy yhteenstä 96 ohjuspaikkaa, joista ohjuksia voidaan laukaista.

Lisäksi aluksessa on 20-millinen tykki, jolla pystytään vaikuttamaan lähellä oleviin kohteisiin ja seaRAM-ohjusjärjestelmä, jolla voidaan torjua mahdollisia ilmauhkia.

Hävittäjän kyydissä on lisäksi kaksi helikopteria, joita voidaan käyttää monenlaisiin tehtäviin. 

– Esimerkiksi kuljetustehtäviin, sukellusveneiden vastaiseen toimintaan ja pelastus [search and rescue] tehtäviin, avaa Bailey.

USS Rooseveltin navigoinnista vastaava kapteeniluutnantti Austin Bailey on palvellut kyseisellä laivalla reilun vuoden. Kuva: Ossi Saurio

Välipysähdys Helsingissä 

Sotalaiva saapui Helsinkiin lauantaina 15.7. Viikonlopun yli sotilailla on ollut aikaa käydä tutustumassa Helsingin kaupunkiin.

– Olemme kokeneet olomme tervetulleeksi ja saunat ovat olleet mahtavia, Bailey kuvailee  vierailua. 

Merimiehet olivat vierailleet muun muassa Suomenlinnassa Merisotakoulussa ja käyneet Santahaminassa saunomassa ja uimassa. 

Espanjan lämpöihin tottuneille Suomenlahden vesi oli hieman viileämpää, mutta Baileyn mukaan kyseessä oli silti mukava kokemus.

– Olen lohikeiton ja poronlihan fani ja olen viihtynyt hyvin täällä, kehuu Bailey lopuksi.

Yhdysvaltalaisalus lähti jatkamaan matkaansa tiistaina 18.7. kohti seuraavia tehtäviään.