Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Teemu Kvist

Matias Ojala pääsi juhlimaan Lapin derbyn voittoa viime elokuussa.

Urheilukoulun jalkapalloilijat valmistautuvat cup-viikonloppuun

Roni Raunola

Kaartin jääkärirykmentissä palvelevilla pelaajilla on edessään vilkas viikonvaihde siviilin puolella.

Veikkausliigajoukkue PS Kemin keskikenttäpelaaja Matias Ojala latautuu otteluun, jonka hän muistanee vielä kauan: mies pelaa lauantaina ensimmäistä kertaa vanhaa seuraansa AC Oulua vastaan.

Yli 50:ssä poikien ja nuorten maaottelussa esiintynyt Ojala siirtyi PS Kemiin vuosi sitten. Saksalaisen Hamburger Sport-Vereinin organisaatiossa vietettyä kautta lukuun ottamatta 21-vuotias oli edustanut aikuisten tasolla vain AC Oulua, ja kantoi myös edustusjoukkueen kapteeninnauhaa.

– Siellä on vanhoja pelikavereita, ihan mielenkiinnolla odotan peliä. Kiva nähdä, miten joukkue on muuttunut siitä ajasta, kun olin itse siellä. Mukava päästä pelaamaan heitä vastaan, Ojala toteaa.

Tärkeään otteluun valmistautumisessa on varusmiehelle omat haasteensa, mutta Ojalan sekä palvelustoveri, PS Kemissä hyökkääjänä pelaavan, Rasmus Karjalaisen pelimatkat sujuvat mukavasti. Vaikka matkaa Santahaminasta Kemiin on yli 700 kilometriä, matkustaminen ei Ojalan mukaan paina jaloissa.

– Pääsemme lentämään Ouluun ja siitä junalla Kemiin. Enemmän on tuntunut, kun meillä on ollut metsäleiri tai esimerkiksi havukoe. Siitä on lähdetty seuraavana päivänä Kemiin, ja sitä seuraavana päivänä meillä on ollut peli, Ojala kertoo.

– On vähän hankalaa, kun ei ole koko viikkoon harjoitellut joukkueen mukana, ja menee suoraan peliin. Viimeisen kolmen viikon aikana minulla on ollut kahdet harjoitukset ja kaksi matsia joukkueen mukana.

Tulevaan otteluun Ojala on päässyt keskittymään paremmin urheilukomennusten takia. Hän on viettänyt koko viikon Kemissä, ja pystyy harjoittelemaan joukkueen kanssa myös ensi viikolla.

– Meillä on joukkueen kanssa valmistavat treenit kaksi päivää ennen peliä, perjantaina käydään vähän asioita läpi ja lauantaina pelataan. Hyvin olen pystynyt treenaamaan koko viikon joukkueen mukana, minulla oli sen verran käyttämättömiä urheilukomennuksia ja henkilökohtaisia lomia.

Perämeren derbynä tunnettu ottelu AC Oulua vastaan on kemiläisille tärkeä, mutta 1. maaliskuuta pelattava Lapin derby Rovaniemen Palloseuraa vastaan nousee vähintään samalle tasolle. Lisälatausta Ojalalle tuo Urheilukoulussa palvelevan Lassi Järvenpään kohtaaminen.

– Kyllä lupaan Lassilta yhdet länget laittaa, terveisiä vain Lassille, Ojala heittää naurahtaen.

Uudistunut ja mielipiteitä jakava Suomen Cup pelataan tänä vuonna lohkovaiheittain. Ojala näkee hyvänä puolena sen, että joukkueelle tulee vähintään viisi peliä. Entisellä pudotuspelijärjestelmällä ottelumäärä olisi voinut jäädä yhteen.

– Vaikka häviäisi ekan pelin, cup ei pääty siihen. Kiva, että meilläkin jatkuu pelit, vaikka hävisimme KPV:lle. Minulle uudistus maistuu, tulee tasokkaita matseja.

Ojalan lisäksi muutkin Urheilukoulun jalkapalloilijat pääsevät tositoimiin viikonloppuna ja tulevalla viikolla. Jokainen pelaaja on ollut mukana ainakin yhdessä cup-ottelussa joukkueensa kokoonpanossa.

Maalivahti Aati Marttisen edustama FC Inter isännöi Turun Palloseuraa kuumassa paikalliskamppailussa tänään perjantaina. Kahdella voitolla cupin aloittanut Inter pitää hallussaan kaupungin jalkapallovaltikkaa kaadettuaan TPS:n viime lokakuussa.

Rovaniemen Palloseuran puolustaja Lassi Järvenpää pelasi avauskokoonpanossa maanantaina, kun joukkue kaatoi AC Oulun vieraissa. Lauantaina RoPS ja Järvenpää ottavat jälleen mittaa oululaisjoukkueesta, kun kotikentällä vastaan asettuu Oulun Palloseura.

FC Hongan kanssa kaksivuotisen sopimuksen vastikään tehnyt puolustaja Joachim Böckerman metsästää samana päivänä ensimmäisiä peliminuuttejaan cupin lohkovaiheessa. Honka pelaa naapurikaupungin Grankulla IFK:ta vastaan Espoossa.

Keskikentällä hyökkäävässä roolissa viihtyvä Joonas Vahtera hakee jatkoa maalivireelleen. Hän iski viime viikolla hattutempun, kun Vaasan Palloseura ryöpytti SJK Akatemiaa. Tulevan lauantain pelistä ei tunnetta puutu, sillä toinen pohjanmaalaisjoukkue, FF Jaro, saapuu Vaasaan janoten VPS:n päänahkaa.

Jarolle viime pelissään kirvelevän tappion kärsinyt Seinäjoen Jalkapallokerho pyrkii palaamaan voittojen tielle isännöidessään Musan Salamaa. Hallitsevaa cup-mestari SJK:ta edustaa Urheilukoulusta keskikenttäpelaaja Jesse Sarajärvi.

Paikallispelissä IF Gnistania vastaan voiton napannut Helsingin Jalkapalloklubi ja ottelussa rangaistuspotkun upottanut Sebastian Dahlström jatkavat cup-taivaltaan maanantaina pääkaupungissa. Kotkan Työväen Palloilijat haastaa kahta sarjaporrasta ylempänä pelaavan HJK:n, joka on napannut kahdesta edellisestä ottelustaan täyden pistepotin.

Kuopion Palloseuran hyökkääjä Saku Savolainen sekä FC Hakan paidassa tammikuussa debytoinut Omar Khary kohtaavat viikon päästä perjantaina. Huippukuntoinen KuPS lähtee taistoon selvänä ennakkosuosikkina, mutta Haka osoitti vaarallisuutensa tasaamalla pisteet FC Lahtea vastaan lohkovaiheen avausottelussa.

Torstaina 30. maaliskuuta kaikki Urheilukoulun jalkapalloilijat siirtyvät reserviin 165 palveluspäivän jälkeen.