Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eero Tammivuori

Urheilukoulun varusmiehet valantekoasennossa

Varusmiehet vannoivat sotilasvalan.

Urheilukoulun alokkaat ylennettiin valapäivänä

Valtteri Vesarinne

Puolustusvoimien Urheilukoulu vietti perjantaina valapäiväänsä Santahaminassa.

Puolustusvoimien Urheilukoulu vietti perjantaina valapäiväänsä Helsingin Santahaminassa Kaartin jääkärirykmentissä.

Urheilukoulun 75 talvilajin urheilijaa nimitettiin alokkaista kaartinjääkäreiksi, joka vastaa sotamiehen arvonimeä Kaartin jääkärirykmentissä. Tuoreet kaartinjääkärit saivat nimityksensä rykmentin komentajan eversti Asko Kopran toimesta.

Kuusi viikkoa kestäneen alokasjakson aikana maaliskuussa palveluksen aloittaneet varusmiehet suorittivat sotilaan perustutkinnon. 

Armeijan normeihin tottuminen, aseenkäsittelyn perusteet sekä partiona liikkuminen ovat tulleet varsin tutuksi tuoreille kaartinjääkäreille.

Koulutus tulee kuitenkin kovenemaan, kun aselajien peruskoulutuskaudet lähtevät käyntiin heti ensi viikosta alkaen.

Urheilukoulun varusmiehet koulutetaan pääsääntöisesti tiedustelijoiksi, joiden koulutus on tunnetusti äärimmäisen vaativaa niin psyykkisesti kuin myös fyysisesti.

Urheilukoulun talvilajien urheilijat ovat nyt kaartinjääkäreitä. Kuva: Eero Tammivuori

Valatilaisuudessa nähtiin poikkeus

Kaartin jääkärirykmentin vala- ja vakuutustilaisuuksissa ei ole nähty ulkopuolisia vieraita muutamaan vuoteen. Urheilukoulun kohdalla tehtiin kuitenkin poikkeus, ja varusmiesten läheiset pääsivät paikan päälle seuraamaan tilaisuutta.

Syy tälle on Kaartin jääkärirykmentin tiedottajan Meri Leppäsen mukaan logistinen. Santahaminan saari on loppupeleissä varsin pienikokoinen, minkä vuoksi suurempiin yli tuhannen varusmiehen valapäiviin ei oteta vieraita. Perjantain valatilaisuuteen osallistui noin 150 vierasta, jolloin suuresta ihmismassasta ei ollut huolta. 

Logististen syiden lisäksi myös maailman tilanne on vaikuttanut saaren vierailukäytäntöihin. Koronaviruksen, sekä sittemmin Ukrainan sodan vuoksi ulkopuolisia ei ole päästetty edes Santahaminan sotilaskotiin vierailulle viimeiseen kolmeen vuoteen. 

Turvallisuusluokituksen ollessa B ei vieraita tulla myöskään aivan lähitulevaisuudessa päästämään sotilassaarelle, muutoin kuin valapäivien tyylisissä poikkeustilaisuuksissa.