Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Ilmavoimat

Kuvassa urheilijoita esteradalla.

Kisaajat pistivät itsensä likoon esteradalla.

Urheilu yhdistää yli rajojen

Aleksi Hämäläinen

Perinteiset Ilmailuviisiottelun MM-kilpailut järjestettiin tänä vuonna Keski-Suomessa, Tikkakoskella. Osallistujia oli Suomen lisäksi kahdeksasta eri maasta.

MM Ilmailu-5-ottelumestaruuskilpailut saatiin tänään päätökseen Tikkakoskella, kun vuorossa olivat viimeiset lajit, esterata ja suunnistus. Kisat alkoivat torstaina 18. elokuuta ja lajeina olivat edellä mainitun lisäksi pistooli, uinti, miekkailu sekä koripallo. 

Suomen lisäksi ilmavoimien sotilasurheilijoita saapui kahdeksasta eri maasta: Brasiliasta, Ecuadorista, Espanjasta, Liettuasta, Ruotsista, Tanskasta, Tsekistä sekä Ukrainasta. 

Kilpailunjohtajana toiminut majuri Mikko Viirret kertoo kisojen historian ulottuvan vuoteen 1948. Silloin ranskalainen kapteeni Edmund Petit keksi lajin. Kaikki lajit ovat muotoutuneet pelastautumisen taitojen pohjalta.

– Ennen kuin takaa-ajajat ovat kintereillä joutuu kenties käyttämään miekkaa tai puukkoa, ja etenkin miekkailussa tärkeää on silmä-käsikoordinaatio, liike, hyökkäys ja puolustus eli ihan perinteiset sotilaan elementit, Viirret havainnollistaa. 

Viirret kertoo, että lajeissa on ollut aiemmin myös eroavaisuuksia. Esimerkiksi esteuinnissa on hypätty kolmesta metristä veteen ja uitu lentohaalari päällä. Tällä kertaa urheilijat nähdään kuitenkin "sporttiasut" päällä. 

Heini Pelto ylitti itsensä lähes jokaisessa lajissa. Hän saapui ensimmäisenä naisena maaliin suunnistuksessa. Kuva: Jesse Liitola

Suomalaiset ylsivät hopeasijalle

Tänä vuonna myös yleisöllä oli mahdollisuus päästä seuraamaan varuskunnan ulkopuolella järjestettäviä lajeja eli uintia, koripalloa sekä esterataa. 

Ruotuväki pääsi seuraamaan viimeistä lajia eli suunnistusta. Yksi toisensa jälkeen suunnistajat saapuivat maaliin kaikkensa antaneina ja aplodien saattelemana. Tunnelmasta oli aistittavissa yhteisöllisyys ja onnistumisen tunteet. 

Suomalaiset menestyivät muiden maiden ohella hyvin ja pääsivät useissa lajeissa kärkisijoille. 

– Oletukseni miesurheilijoiden osalta oli, että 4. ja 5. sijoille päästään hyvällä suorituksella, mutta onneksi näyttää siltä, että aliarvioin heidän kuntonsa ja taitotasonsa, Viirret tunnustaa. 

 – Näyttää siltä, että henkilökohtaisessa kilpailussa Lauri Ikoselle sekä joukkuekilpailussa Suomen miesten joukkueelle on tulossa hopeaa. Naisten osalta Heini Pelto on suoriutunut kisassa loistokkaasti. Hän on tehnyt lähes joka lajissa oman ennätyksensä. 

Ensimmäiselle sijalle miesten suunnistuksessa ylsi Kari-Jussi Korhonen. Hän jakoi mietteitään kisojen päätyttyä. 

– Tottakai hyvät fiilikset. Suunnistuksessa oli tänään rankka rata, mutta onneksi ei ollut aivan niin helteistä kuin aiempina päivinä, Korhonen kuvailee. 

Ukrainalainen Dmytro Kmetiuk kantoi ylpeänä isänmaansa lippua. Hän sijoittui kokonaistuloksissa ensimmäiselle sijalle. Kuva: Jesse Liitola

Korhosen mukaan joukkueena kisat sujuivat tasaisesti ja hyvin, ilman suurempia harmeja. Hän sijoittui henkilökohtaisessa kilpailussa sijalle yhdeksän. Korhosen mukaan kisaviikonloppu on sujunut koko joukkueella hyvin. 

Suunnistuksessa ensimmäisenä naisena maaliin saapui Pelto. Tunnelmat olivat aurinkoiset kisojen päätyttyä. Henkilökohtaisessa kilpailussa Pelto sijoittui sijalle kuusi. 

– Aivan todella hyvä fiilikset. Ylitin itseni monessa lajissa ja varsinkin suunnistus sujui itsellä hyvin. Se menee yleensä vähän huonommin niin saa kyllä olla todella tyytyväinen, Pelto iloitsee. 

Yleisesti kaikki sujui hyvin ilman suurempia ongelmia. Pelto uskoo, että harjoittelulla on ollut osansa hyvin sujuneessa kisassa. 

Loppuun sekä Korhonen että Pelto kehottavat kaikkia urheilemaan ja testaamaan uusia lajeja. 

– Jos yhtään tällainen kiinnostaa niin mukaan vaan testaamaan. Kyllä me otamme avosylin vastaan, Pelto vakuuttaa. 

– Kannattaa liikkua monipuolisesti ja, jos kiinnostaa hakeutua 5-ottelun pariin niin suosittelen ottamaan yhteyttä. Jos palvelee Ilmavoimissa niin varmasti pääsee mukaan, Korhonen kannustaa.

Yhteisöllisyys ja toisten kannustaminen nousivat tärkeään asemaan kisapäivänä. Kuva: Jesse Liitola

Urheilu tuo lisämaustetta kansainväliseen toimintaan

Kansainvälisen sotilasurheiluliiton lyhyemmin CISM:n (Conseil International du Sport Militare) tavoitteena on järjestää MM Ilmailu-5-ottelumestaruuskilpailut vuosittain. 

Seuraavat vahvistetut MM-kilpailut järjestetään vuonna 2024 Ruotsissa ja 2025 Brasiliassa. Viirteen mukaan kisat järjestetään Suomessa noin kerran kymmenessä vuodessa. Vallitseva maailmantilanne on korostanut yhteisöllisyyden merkitystä myös kisoissa. 

– Kyllä ja niin kuin näkee, kun suunnistaja saapuu maaliin niin heti on koko joukkue kannustamassa ja iloitsemassa menestyjien puolesta. Kaikki ovat yhtä suurta urheiluperhettä, kansallisuutta ja menestystä katsomatta, Viirret kiteyttää. 

Hän toivoo, että laji jatkuisi myös tulevaisuudessa ja sille saataisiin lisää harrastajia ja sitä kautta kilpailijoita. 

– Tässä on kuitenkin hyvät lajit pitää omaa fysiikkaa ja toimintakykyä yllä ja, kun kilpailet ja joudut lähtemään edustamaan Suomea eri maihin niin kyllä se niin sanotusti kotiolot voittaa ja samalla tutustut uusiin kulttuureihin. Tämä kansainvälinen toiminta on kuitenkin arkipäivää Ilmavoimissa, joten siihen saadaan vielä lisämaustetta urheilun kautta, Viirret päättää. 

Katso kaikki tulokset osoitteesta: https://www.wmcmap2022.fi/