Lauri Parviainen

Kadetti Johannes Rantanen valmistuu sotatieteiden kandidaatiksi vuonna 2021.

Upseerin ura edessä

Eelis Vähätalo

Kadetti Johannes Rantanen opiskelee Maanpuolustuskorkeakoulussa ensimmäistä vuotta. Hän hakeutui sotilasuralle työtehtävien monipuolisuuden takia.

Johannes Rantanen / kadetti / 105. kadettikurssi / Maanpuolustuskorkeakoulu / TJ: riittävästi

"Aloitin syksyllä opiskelut Maanpuolustuskorkeakoulussa. Valmistun elokuussa 2021 sotatieteiden kandidaatiksi.

Suoritin varusmiespalvelukseni Kaartin Jääkärirykmentissä saapumiserässä 1/16. Vuoden palveluksen jälkeen jatkoin puolen vuoden ajan sopimussotilaan tehtävissä. Upseerin uran lisäksi harkitsin pitkään myös poliisin työtehtäviä, mutta intin ja erityisesti sopimussotilasajan jälkeen MPKK tuntui sopivimmalta vaihtoehdolta.

Merkittävimmät syyt sotilasuralle hakeutumiselleni ovat upseerin työtehtävien monipuolisuus, merkityksellisyys ja haastavuus. Sotatieteen kandidaatin opinnoissa kehitetään rinta rinnan akateemisia ja sotilasammatillisia valmiuksia, eli käytäntöä ja teoriaa sopivassa suhteessa. Parasta opiskelussa onkin ollut opintojen kokonaisvaltaisuus. Toinen on se, että upseerin ura on nousujohteista: koko ajan saa uusia tehtäviä ja haasteita. Lisäksi täällä yhdistyy sopivasti teoria ja käytäntö sekä saa työskennellä ihmisten parissa.

Maanpuolustuskorkeakouluun pääseminen vaatii hakijalta ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon suorittamista sekä johtajakoulutusta varusmiespalveluksessa. Pääsykokeessa testaan monipuolisesti soveltuvuutta upseerin työtehtäviin.

Koen, että sopimussotilaana palvelemisesta oli hyötyä sisäänpääsyssä. Sain kuvan puolustusvoimista organisaationa sekä siitä, miten perusyksikkö pyörii. Ne ovat samalla niitä ensimmäisiä vastavalmistuneen kadetin työtehtäviä. Lisäksi siitä saa muutaman valintapisteen pääsykokeeseen.

Maanpuolustuskorkeakoulusta on tavoitteena saada mahdollisimman hyvät valmiudet ensimmäiseen tehtävään, ja sen jälkeen aika näyttää. Kaikki ovet ovat auki.

Kohta on taas yhteishaun aika. Jos Suomen ryhdikkäin yliopisto, valtakunnan laajin johtajakoulutus ja parhaimmat opintoetuudet kiinnostavat, tiedätte mitä tehdä."