Kuva: Ville Kariola

Kuulijat saivat tietoa uramahdollisuuksista puolustusvoimissa niin siviili- kuin sotilastyöntekijöidenkin näkökulmasta.

Upseerin ura antaa mahdollisuuksia eri elämänvaiheisiin

Konstantin Kouzmitchev

Puolustusvoimilla työskentelee noin 12 000 työntekijää siviili- sekä sotilastehtävissä. Puolustusvoimat 100 -juhlaviikon torstaina järjestettiin paneelikeskusteluita puolustusvoimista työnantajana.

Puolustusvoimat 100 -juhlaviikon torstain teemana oli puolustusvoimat työpaikkana. Aihetta pohdittiin Senaatintorin esiintymislavalla pienimuotoisessa paneelikeskustelussa.

Keskustelemassa mukana olivat Maanpuolustuskorkeakoulun opiskelija Roope Heinonen, päällikkölääkäri Richard Lundell, ICT-järjestelmäpäällikkö Sirpa Saarinen ja Maasotakoulun esikuntamestari Esa Ek.

Panelisteista pisimpään puolustusvoimilla on työskennellyt Maasotakoulun esikuntamestari, sotilasmestari Esa Ek, joka on tällä hetkellä myös maavoimien perinnemestari.

– Olen päässyt tekemään urani aikana tekemään todella moninaisia tehtäviä. Tällä hetkellä toimenkuvaani kuuluu aliupseeriston koulutuksen, ammatti-identiteetin ja kansainvälisen yhteistyön kehittäminen, Ek luettelee.

Ek on palvellut puolustusvoimilla 25 vuotta.

– Muistettavimpia hetkiä ovat olleet palvelukseni Afganistanissa sekä mestariopinnot Yhdysvalloissa, Ek muistelee.

Hän on ensimmäinen suomalainen, joka on valmistunut yhdysvaltalaisesta sotilasmestariakatemiasta sotilasmestarikurssilta.

Maanpuolustuskorkeakoulun 1. vuositason opiskelijalta, kadetti Roope Heinoselta ei vielä omakohtaista kokemusta puolustusvoimista työnantajana paljoa löydy, mutta hän odottaa tulevaa uraa mielenkiinnolla.

– Opintojen jälkeen haluan tehdä mahdollisimman monipuolisesti erilaisia kandidaattivaiheen tehtäviä. Toivon pääseväni vielä käymään kansainvälisissä tehtävissä ennen maisterivaihetta, Heinonen innostuu.

Varusmiespalveluksen jälkeen Heinonen päätti jäädä töihin kotiyksikköön.

– Siellä oli hyvä palvella ja asuinkin siinä lähellä. Olen myös aina halunnut upseeriksi. Johtajakaudella varmistui, että haen opiskelemaan tänne, Heinonen selvittää.

Opintojensa jälkeen hän haluaisi palata kotiyksikköönsä vielä töihin, mutta ovet ovat auki muuallekin.

– Maailma liikkuu ja elämä elää, mutta upseerin ura on se mitä olen lähtenyt tavoittelemaan, Heinonen päättää.