Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eero Tammivuori

Kuvassa Maanpuolustuskorkeakoulun valintakokeen osallistujia Cooperin testissä.

Maanpuolustuskorkeakoulun valintakokeeseen kuuluva Cooperin testi juostiin aurinkoisessa säässä Santahaminassa. Testistä on saatava tulokseksi vähintään 2600 metriä, jotta voi tulla valituksi. Kuva: Eero Tammivuori

Upseeriksi tähtääviä testattiin Santahaminassa

Marianna Kalske

Maanpuolustuskorkeakoulun valintakokeita suoritetaan tällä viikolla Santahaminassa. Fyysisen kunnon lisäksi kokeissa mitataan esimerkiksi yhteistyökykyä ja yleistä soveltuvuutta upseerin uralle.

Maanpuolustuskorkeakoulun seuraavan kadettikurssin valintakokeet ovat jälleen käynnissä Santahaminassa. Maanpuolustuskorkeakoulun valintaupseeri, kapteeni Esko Äärynen kertoo, että tänä vuonna upseerin urasta kiinnostuneita hakijoita on ollut 616, joista noin 500 henkilöä kutsuttiin valintakokeeseen.

– Omasta näkökulmastani täällä on ollut kannustava ja innostava tunnelma. Kadetit ja kokeita seuraamassa oleva henkilökunta kannustavat hakijoita täydellä sydämellä ja toivovat jokaisen onnistumista, Äärynen avaa valintakokeiden tunnelmia.

Kyseessä on Äärysen mukaan hakijan näkökulmasta kaksipäiväinen suoritus. Ensimmäisenä päivänä hakijat tekevät fyysisen kunnon testit, joihin kuuluvat vauhditon pituushyppy, etunojapunnerrukset ja Cooperin testi. Lisäksi ensimmäisen päivän ohjelmassa on henkilökohtainen haastattelu, ryhmäkoe ja lääkärintarkastus. Toisena päivänä vuorossa on tietokoneella tehtävä viisi tuntia kestävä soveltuvuuskoe ja aineistokoe.

Valintakokeen toista päivää suorittava Iikka Kämäräinen kertoo, että valintakokeet ovat sujuneet hyvin ja vastanneet hyvin odotuksia. Kämäräinen suoritti varusmiespalveluksensa Karjalan prikaatissa saapumiserässä 1/22 ja osallistuu nyt valintakokeeseen ensimmäistä kertaa. 

– Meillä oli varusmiesaikana infotilaisuus siitä, mitä nämä kokeet pitävät sisällään, eli se oli aika hyvin tiedossa. Ja kyllähän tätä odottamistakin osasin aavistella, että täällä sitä tulee olemaaan, kokeen seuraavaa vaihetta odottanut Kämäräinen naurahtaa. 

Kämäräinen kertoo, että upseerin koulutuksen monipuolisuus ja tulevat työmahdollisuudet saivat hänet hakemaan opiskelupaikkaa Maanpuolustuskorkeakoulusta. 

– Täällä opinnoissa yhdistyy itsensä haastaminen ja esimerkiksi kielet ja historia, Kämäräinen avaa kiinnostuksen kohteitaan.

Iikka Kämäräistä kiinnostaa Maanpuolustuskorkeakoulun opintojen monipuolisuus. Kuva: Eero Tammivuori

Fyysinen kunto ja yhteistyökyky testissä

Kapteeni Äärysen mukaan kokeisiin valmistautuessa fyysisen kunnon kohottaminen on tärkeää, mutta kokonaisuudessa painotetaan kaikkein eniten soveltuvuutta upseerin uralle. 

– Se, mitä haemme on yhteistyökykyinen, oma-aloitteinen ja toimeenpanokykyinen henkilö. Ne ovat sellaisia osa-alueita, mitä kokeissakin tietyillä tavoilla mitataan, hän sanoo. 

Kaikki hakijat saavat kunto-ohjelman valintakoekutsun mukana. Valintakokeessa cooperista on saatava tulokseksi vähintään 2600 metriä. Äärysen mukaan hyvä fyysinen kunto onkin tarpeen, sillä opiskelu ja tuleva työelämä tulevat olemaan fyysisesti haastavia. 

– Moni on sanonut, että jos haluaa esimerkiksi kadettien ensimmäisen vuoden Vuosangan harjoituksesta selvitä, niin kyllä silloin pitää cooperissakin kyetä juoksemaan vähintään vaadittu 2600 metriä.

Toisaalta Äärynen toteaa, ettei kokeessa vaadita kohtuuttomia suorituksia.

– Ei tänne mitään superihmisiä haeta upseereiksi, vaan ihan tavallisia ihmisiä. Hakijoita on riittänyt ja pääsemme aina valitsemaan hyvän kurssin.

Myös yhteistyökyky on yksi upseerin uralla tarvittavista ominaisuuksista. Sitä mitataan valintakokeessa esimerkiksi ryhmätehtävällä. Kämäräinen kertoo, että hakijoiden välinen yhteishenki on ollut hyvä ja se auttoi myös ryhmätehtävässä.

– Ryhmähaastattelu oli päivän viimeinen homma ja me olimme jo ehtineet jutella ja tutustua. Muiden hakijoiden kanssa rupattelu ryhmätehtävässä tuntui tosi luonnolliselta.