Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Sakari Saukkonen

Yhä suurempi osa upseereista näkee, että Suomen tulisi liittyä Natoon.

Upseerien Nato-myönteisyys kasvanut

Juuso Kokkonen

Upseeriliiton jäsenkyselyn mukaan 61 prosenttia upseereista on sitä mieltä, että Suomen tulisi liittyä sotilasliitto Natoon.

Keskiviikkona julkaistu Upseeriliiton jäsenkysely paljastaa Nato-myönteisyyden kasvaneen upseerien keskuudessa. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy. Edellisestä kyselystä, joka toteutettiin vuonna 2013, kasvua on tullut 10 prosenttiyksikköä.

Upseeriliiton pääsihteerin Hannu Sipilän mukaan kasvun taustalla on epävarma turvallisuustilanne.

– Uskon, että tässä heijastuu Venäjän aggressiivinen politiikka. Upseerit seuraavat aikaansa ja katsovat, että sotilasliitossa olisi Suomen turvallisuus paremmin taattu.

Sipilä painottaa, että vaikka Naton kannatus onkin kasvanut, se ei tarkoita sitä, että upseeristo olisi valmis tai halukas pienentämään kansallisen puolustuksen tasoa ja laadukkuutta.

– Kaikki upseerit haluavat, että Suomella on uskottava, oma ja itsenäinen puolustus. Naton jäsenyys olisi lisäturva. Ei ole tarkoitus, että Nato jotenkin korvaisi oman puolustuksen.

Puolustushaaroittain tarkasteltuna eroja on jonkin verran. Merivoimissa kannatus on suurinta, sillä peräti 71 prosenttia merivoimien upseereista on Natoon liittymisen kannalla. Sipilän mukaan merivoimien kansainvälisyys on pääsyynä korkeaan Nato-myönteisyyteen.

– Luulen, että merivoimat on ollut pisimpään kansainvälinen puolustushaara. On tehty koulutuspurjehduksia, on ollut laivastovierailuja ulkomailta ja on osallistuttu kansainvälisiin harjoituksiin. Kansainvälisyys on ollut kaikkein luonnollisinta merivoimissa, hän kertoo.

Kansa ei ole pitänyt mahdollista Nato-jäsenyyttä yhtä suuressa suosiossa kuin upseerit. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan joulukuussa 2016 julkaistun kyselyn mukaan vain 25 prosenttia kansalaisista on Natoon liittymisen kannalla.

– Upseerit ovat alan asiantuntijoita, ja ammattilaisina he ymmärtävät tämän asian merkityksen ja sisällön paremmin kuin keskimääräiset kansalaiset. Siksi ero on niin suuri, Sipilä sanoo.

Kyselyssä kartoitettiin lisäksi muun muassa upseerien kantoja poliittisen johdon onnistumiseen ja puolustusmäärärahojen riittävyyteen. Jäsenkyselyn tulokset ovat luettavissa Upseeriliiton verkkosivuilla.