Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Anttoni Kangastie

Neljä kaartinjääkäriä täystaisteluvarustuksessa.

Puolustusselonteko ei vaikuta nykyisten varusmiesten arkeen dramaattisesti.

Ulkopoliittisen instituutin verkkolähetys selvensi tuoretta puolustusselontekoa

Ture Laiti

Suomen kansainvälinen toimintaympäristö on jännittynyt, mutta suoraa uhkaa maan turvallisuudelle ei ole.

Ulkopoliittisen instituutin Youtube-verkkolähetyksessä puitiin puolustusministeriön viime torstaina julkaisemaa puolustusselontekoa. Webinaarissa olivat mukana puolustusministeriöstä apulaisosastopäällikkö Janne Kuusela, Maanpuolustuskorkeakoulusta apulaisprofessori Katri Pynnöniemi ja Ulkopoliittisesta instituutista vanhempi tutkija Matti Pesu.

Yleinen konsensus oli kaikilta tahoilta sama selonteon sisältöön liittyen. Kansainvälinen tilanne on jännittynyt ja kiristynyt, mutta vakaa. Pynnöniemi kuvaili Venäjän aseellisen toiminnan kehittelyä systemaattisena toimenpiteenä vahvistaa Venäjän asemaa paitsi sen läntisillä alueilla, myös arktisella alueella.

Pynnöniemi avasi vielä sitä, miten venäläinen perspektiivi eurooppalaiseen puolustuskehitykseen on vinoutunut. Neuvostoliiton perinnön kantajana Venäjä kantaa myös samaa ajattelutapaa, jonka mukaan Venäjään kohdistuu aina uhka ulkoapäin. Tällaisessa yhtälössä Venäläinen systemaattinen asevoimien kehitys yhdistettynä eurooppalaiseen puolustuskehitykseen luo potentiaalia konflikteille Venäjän lähialueilla.

Kuusela nosti esiin sen, että Kiinan asema on muuttunut niin paljon, että se lasketaan globaaliksi pelaajaksi maailmalla. Kiina mainittiin nyt ensimmäistä kertaa koskaan puolustusselonteossa. 

– Muutosta on ollut, eikä parempaan suuntaan. Laaja-alainen, vahingollinen vaikuttaminen on lisääntynyt, Kuusela valottaa kansainvälistä toimintaympäristöä. 

– Toimintaympäristö ei valitettavasti ole ruusuinen, Pynnöniemi vahvistaa.

Puolustusyhteistyö osoittautui kuitenkin kolikon positiiviseksi kääntöpuoleksi. Pesu huomautti Youtube-verkkolähetyksessä optimistisena, ettei Suomella ole koskaan ollut historiassaan yhtä montaa halukasta puolustusyhteistyökumppania kuin nyt.