Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskar von Essen

Peter Stenlund ja Elina Valtonen keskustelemassa.

Suurlähettiläs Peter Stenlund ja ulkoministeri Elina Valtonen ovat luottavaisia kiperän rajakysymyksen suhteen.

Ulkoministeri Valtonen: "Odotus EU:ssa on, että Suomi keksii ratkaisun"

Onni Aarnos

Valtosen mukaan Suomelle löytyy tukea Itärajan tilanteen ratkaisemiseksi.

Ulkoministeri Elina Valtosen mukaan Euroopan Unionissa uskotaan, että Suomi keksii ratkaisun itärajan tilanteeseen. Hallitus päätti viime viikolla pitää itärajan rajanylityspaikat suljettuina Venäjän harjoittaman välineellistetyn maahantulon estämiseksi. 

– Odotus EU:ssa on nyt, että Suomi keksii ratkaisun, Valtonen tiivistää.

Välineellistetyn maahantulon estäminen on hankala kysymys, sillä Suomi ei kansainvälisten sitoumusten nojalla voi esimerkiksi käännyttää Suomeen pyrkiviä tulijoita ilman turvapaikkaprosessia. Valtonen muistuttaakin, että vaikeaan tilanteeseen täytyy löytää sellainen ratkaisu, joka noudattaa oikeusvaltioperiaatetta. 

Valtonen kertoo, että vahva poliittinen tuki etenkin pohjoismaisilta kumppaneilta on lisännyt EU:n sisäistä luottamusta ratkaisun löytymiseen.

– Meiltä odotetaan päätöksiä ja niitä me aiomme tehdä, Valtonen kiteyttää.

EU-lainsäädännön antama liikkumavara turvapaikanhakuun liittyen on Valtosen mukaan pieni ja sen joustavoittaminen olisi tähän tilanteeseen liian pitkä prosessi. Tärkeämpää onkin nyt keskittyä siihen kuinka Suomi tulkitsee lainsäädäntöä. Valtonen kertoo, että Suomen päätöksiä odottavat paitsi EU:n jäsenmaat, myös kansainvälisten tuomioistuinten lakimiehet ja tuomarit.

– Lopetan optimistisella ajatuksella: Maailmasta löytyy aina enemmän ratkaisuja, kuin ongelmia, Valtonen päätti puheenvuoronsa.

Hanasaaressa käydyssä keskustelutilaisuudessa ulkoministeri Valtonen korosti suurlähettiläs Peter Stenlundin kanssa myös Ukrainan tukemisen tärkeyttä ja osoitti tukensa Ukrainan EU-jäsenyydelle.