Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: puolustusvoimat, Juho Vainonen

Ulkoilman vaikutus täytyy huomioida koulutuksessa

Antti Raunio

Kovat pakkaset ovat muuttaneet koulutusolosuhteita joukko-osastoissa kuluneen viikon aikana. Nollassa pyörinyt lämpötila painui useita kymmeniä asteita pakkaselle ympäri Suomen.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Hannu Rintamäki muistuttaa, että pakkanen vaikuttaa ulkona työskentelevän henkilön, esimerkiksi alokkaan, työkykyyn kahdella tapaa.

– Jos ihminen jäähtyy, mitä voi tapahtua kovassa pakkasessa, toimintakyvystä huomattava osa menetetään. Varsinkin käsien toimintakyky heikkenee nopeasti.

– Pakkanen vaikuttaa myös varustukseen, etenkin sen määrään, koska kylmänsuojausta tarvitaan enemmän. Energiankulutus kasvaa noin kolme prosenttia kannettavaa kiloa kohden. Myös esimerkiksi vaatteet lasketaan energiankulutusta lisääväksi taakaksi, Rintamäki kertoo.

Alokkailla ja heidän kouluttajillaan suuri osa päivistä voi kulua ulkona. Kovalla pakkasella on kuitenkin pidettävä tiheämmin taukoja, jotta suorituskyky säilyy. Vaihtoehto on myös säädellä tehtävien kuormitusta.

– Optimaalinen lämpötasapaino voi mahdollistaa hyvinkin pitkäkestoisen työskentelyn kylmässä ulkoilmassa. Raskaassa työssä noin tunti työtä ja sen jälkeen tauko on hyvä rytmi, Rintamäki arvioi.

Rintamäen mukaan lämpötasapainoon vaikuttaa kolme asiaa: kylmä ympäristö ja tuuli, fyysisen työn raskaus sekä vaatetuksen lämmöneristyskyky. Kun ne ovat kunnossa, pystyy ulkona työskentelemään ilman suuria ongelmia.

Varusmiespalvelus on ajoittain fyysisesti raskasta. Harjoituksissa voi tulla pitkäkestoisiakin urheilusuorituksia. Pakkanen antaa oman lisänsä liikunnalliseen kestokykyyn ja vaikuttaa siihen, kuinka varusmiesten koulutusta voi suorittaa ja jaksottaa.

– Liikkuminen käy raskaammaksi, mitä kylmempi on. Päivässä voi liikkua noin 20–30 prosenttia vähemmän kuin kesällä, sillä kuormitus kasvaa noin 30 prosenttia kylmissä oloissa. Kuormitus riippuu paljon tehtävistä.