Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Onni Isohella

Kuvassa tyttöystävä Vieno Riikonen ja alokas Arttu Sinkkonen parkkipaikalla.

Vieno Riikonen ja alokas Arttu Sinkkonen eivät näe toisiaan ainakaan muutamaan viikkoon alokasjakson alkaessa.

Tyttöystävälle heipat parkkipaikalla – Palveluksen aloitti tammikuun alussa yli 12 000 alokasta

Felix Rahiala

Maanantaina 8. tammikuuta noin 12 500 uutta alokasta aloitti palveluksensa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen joukko-osastoissa. Yhteismajoituksesta tuli asepalvelusta suorittaville vakinainen käytäntö.

Usean muun uuden alokkaan tavoin myös kouvolainen Arttu Sinkkonen hyvästeli tyttöystävänsä ennen astumistaan sisään varuskunnan porteista. 

19-vuotias Sinkkonen aloitti palveluksensa toiveidensa mukaisesti Karjalan prikaatissa yhdessä 2 183 muun alokkaan kanssa, joista naisia on 41. 

– Kaiken uutuus jännittää, mutta aloitan palveluksen hyvillä mielin, Sinkkonen sanoo parkkipaikalla. 

Sinkkonen kertoo vallitsevan maailmantilanteen ainoastaan nostavan maanpuolustustahtoaan. Hän aloittaa palveluksensa selkein tavoittein ja odotuksin. 

– Pyrin tiedustelijan tehtäviin, joissa palvelisin puoli vuotta. Odotan erityisesti uusia kokemuksia ja ystäviä, Sinkkonen avaa. 


Sinkkoselle Karjalan prikaati oli ensimmäinen toive palveluspaikan osalta. Kuva: Onni Isohella

Sinkkonen yhdessä tyttöystävänsä Vieno Riikosen kanssa asuivat Helsingissä, mutta Sinkkonen muutti vanhemmilleen Kouvolaan palveluksen ajaksi. Helsinkiläinen Riikonen suhtautuu poikaystävänsä inttiin lähtöön ymmärtäväisesti, mutta haikein mielin. 

– Tsemppipuheita on pidetty, ja puolen vuoden palvelusaika olisi myös mielestäni hyvä, 19-vuotias Riikonen kertoo toiveikkaana.  

Riikonen ja Sinkkonen ovat valmistautuneet arjen muuttumiseen. Kuva: Onni Isohella

Alokkaille hyväksi havaittu yhteismajoitus 

Tammikuussa aloittaneen saapumiserän kohdalla yhteismajoituksen kokeiluvaihe jää taakse. Yhteismajoitusta on kokeiltu vuodesta 2020 alkaen eri joukko-osastoissa, ja tammikuun alusta alkaen siitä tehtiin vakinainen käytäntö. 

Varusmiehet ja vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat naiset voivat majoittua jatkossa samoissa tuvissa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen joukko-osastoissa ja -yksiköissä. 

– Yhteismajoitus on osoittautunut toimivaksi käytännöksi, joka sekä edistää tasa-arvoa että parantaa palveluksen sujuvuutta, sanoo puolustusministeri Antti Häkkänen puolustusministeriön tiedotteessa.

Lisäksi ryhmäkiinteys ja tiedonkulku ovat parantuneet yhteismajoitusjärjestelyiden myötä. Myös tilojen käyttö on tehostunut. 

Yhteismajoitus perustuu edelleen palvelusta suorittavan suostumukseen, jonka voi peruuttaa milloin tahansa. 

Tammikuun saapumiserässä noin 12 500 uutta alokasta aloitti palveluksensa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen joukko-osastoissa.

Palveluksensa aloitti noin 10 000 alokasta Maavoimissa ja noin 1 600 Merivoimissa. Loput jakaantuvat Rajavartiolaitoksen ja Ilmavoimien joukko-osastoihin. Aloittaneista alokkaista noin 350 on naisia. 

Suurimmat vastaanottavat joukko-osastot ovat Porin prikaati, Karjalan prikaati ja Kainuun prikaati Maavoimista.