Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Tiina Takala/ Puolustusministeriö

Selvitys luovutettiin puolustusministeri Jussi Niinistölle keskiviikkona 20. joulukuuta.

Työryhmä ehdottaa MPK:n sotilaallisen koulutuksen siirtämistä puolustusvoimille

Jesse Kantanen

Puolustusministerin asettaman työryhmän selvityksen mukaan vapaaehtoiseen maanpuolustukseen kuuluva sotilaallinen koulutus voidaan siirtää puolustusvoimille. Hän päättää jatkotoimista ensi vuoden alussa.

Vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen uudelleenjärjestämistä tutkineen työryhmän selvitys on valmistunut. Selvitys syntyi puolustusministeri Jussi Niinistön antaman jatkoselvitystehtävän pohjalta, kun syyskuussa 2017 työryhmä suositteli Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kehittämistä entiseen tapaan julkisoikeudellisena yhdistyksenä. Silloin työryhmä kuitenkin jätti harkittavaksi muitakin vaihtoehtoja, joita nyt valmistuneessa selvityksessä on tutkittu.

Vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen muuttaminen esitetyllä tavalla edellyttää selvityksen mukaan vähintään 5,1 miljoonan euron lisärahoitusta, 40 tehtävän lisäämistä puolustusvoimiin sekä sotilaallisia valmiuksia palvelevan koulutuksen laajentamista. Tarkoituksena on myös mahdollistaa reserviläisten omilla aseilla tapahtuvan ampumataidon kehittäminen.

– Ei saa tulla sellaista tilannetta, että muutos tehtäisiin ilman tarvittavia resursseja. Tämä on erittäin tärkeää huomioida, sanoo työryhmän puheenjohtaja, prikaatikenraali Antti Lehtisalo Puolustusministeriöstä.

Selvityksen tullessa käytäntöön MPK:n tehtäviksi jäisi puolustusvoimien antaman sotilaallisen koulutuksen tukeminen sekä sotilaallisia valmiuksia palvelevan koulutuksen ja varautumis- ja turvallisuuskoulutuksen antaminen. Uudistuksella tavoitellaan paikallisjoukkojen suorituskyvyn lisäämistä, lainsäädännön selkeyttämistä sekä reserviläisten sitoutuneisuuden ja motivoinnin lisäämistä. Johtavana ajatuksena on toiminnan vapaaehtoisuuden turvaaminen ja laajapohjaisuuden varmistaminen.

– Jos asiaa lähdetään viemään eteenpäin, on tärkeää pitää mielessä nykyjärjestelmän hyvät puolet sekä vapaaehtoisuuden toteutuminen, Lehtisalo kertoo.

Puolustusministeri Niinistö suhtautuu uudistukseen positiivisesti ja totesi selvityksen mukaisen uudelleenjärjestelyn huomioivan hyvin selvitystyölle annetut vaatimukset. Niinistö myös painotti vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen vaikuttavuutta yhteiskunnan kriisinsietokykyä ja maanpuolustustahtoa lisäävänä tekijänä. Hän päättää jatkotoimista alkuvuoden aikana kuultuaan puolustusvoimia ja MPK:ta.