Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Twitter-lintu ei ole rauhan kyyhky

Miltein jokainen valtio nojaa viestinnässään Twitteriin. Somepalvelun hiljattain ostanut Elon Musk ohjaa yritystään myrskyn keskellä vasen käsi ratissa, oikean twiittaillessa Kremlin propagandaa. Millainen uhka Twitter on maailmalle?

Elon Musk osti viestintäpalvelu Twitterin noin kuukausi sitten. Siinä ajassa neroksikin tituleerattu maailman rikkain mies on onnistunut ajamaan yrityksensä konkurssin partaalle. Mainostajien säikäyttäminen ja työntekijöiden ulos savustaminen on varmasti nopeuttanut prosessia.

Alaistensa oikeuksia muissakin yrityksissään polkenut Musk joutuisi Twitterin kaatuessa pohtimaan, mikä hänen 44 miljardin investoinnissaan meni pieleen. Konkurssi tuntuisi kuitenkin muuallakin, kuin yhden miehen lompakossa. 

Twitteristä on nimittäin tullut monelle valtiolle vähintäänkin puolivirallinen tiedotuskanava. 

Tuoreimmassa valtioneuvoston tilinpäätöksessä vuodelta 2021 todetaan, että valtioneuvoston yksittäiset päivitykset saavuttivat parhaimmillaan Twitterissä 514 000 näyttökertaa. Vastaava lukema oli 156 000 Instagramissa ja 103 000 Facebookissa.

Aktiivisesti ulkopolitiikasta Twitterissä tiedottavalla tasavallan presidentti Sauli Niinistöllä ei ole käyttäjätiliä esimerkiksi Instagramissa. Twitterin loppuessa Suomen ulko- ja turvallisuuspolittinen johto joutuisi miettimään toimintatapojaan uudelleen.

Tilanne olisi kuitenkin erityisen hankala Ukrainalle, jonka menestystä rintamalla on edesauttanut vahvan ja todenperäisen Twitter-viestinnän mukana tuoma kansainvälinen tuki pakotteiden ja aseavun muodossa. 

Siitä huolimatta osa ukrainalaisista saattaa jopa toivoa Twitterin kaatumista. Muskin jo kertaalleen perumasta Starlink-järjestelmän muodossa annetusta tuesta huolimatta hänen mielipiteensä ovat läpeensä Venäjä-mielisiä.

Lokakuun kolmantena päivänä Musk twiittasi ideansa ratkaisusta, jolla Ukrainan ja Venäjän välille saisi rakennettua rauhan. Siihen lukeutui Krimin luovuttaminen Venäjälle, uusi YK:n valvoma kansanäänestys Venäjän itselleen julistamilla alueilla sekä Ukrainan valtion lupaus "neutraalina" pysyttelystä.

Ehdotus osoittaa Muskin suuntautuvan vanhakantaiseen kylmän sodan reaalipolitiikkaan, jossa maailma jaetaan pragmaattisesti suurvaltojen vasallivaltioihin. Järjen äänenä esiintyvä miljardööri toimii täysin Vladimir Putinin äänitorvena esittäessään samassa twiittiketjussa, että Venäjän ehdoilla tehty rauha saattaisi olla ainoa tapa välttää ydinsota. Onneksi rintamalla Venäjä ja Musk eivät paljon ehtoja sanele.

Edeltävän kaltaiset avaukset Twitterin omistajalta herättävät kysymyksen siitä, mihin suuntaan alusta on menossa. Aloittaessaan keväällä kampanjansa Twitterin ostamiseksi Musk lupasi luoda Twitteristä vapaan digitaalisen keskusteluympäristön, joka olisi verrattavissa roomalaiseen toriin, suoran demokratian ilmentymään.

Uljaisiin sanoihin peilaten on ironista, että demokratiaa rakastava Musk palautti miltei ensitöikseen Twitteriin Donald Trumpin. Trump oli poistettu palvelusta sen jälkeen, kun hänen kannattajansa pyrkivät valloittamaan Yhdysvaltain kongressitalon Trumpin kyseenalaistettua presidentinvaalien lopputuloksen. 

Kenties Trumpin löyhä veropolitiikka upporikkaita kohtaan vetoaa Muskiin. Olivat Muskin henkilökohtaiset motiivit sitten mitkä tahansa, on ongelmallista, että maailman suurinta ja vaikutusvaltaisinta keskustelufoorumia johtaa autoritäärin ottein mies, jolta tuntuu löytyvän sympatioita niin Kremliin kuin Mar-a-Lagoon.

Voisi kuvitella, että näinä aikoina julkiselle keskustelulle löytyisi parempiakin toreja.