Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oona Myöhänen

Kuvassa kybervarusmies.

Kybervarusmies harjoittelee palveluksessaan sekä blue team että red team -toimintaa.

Tuvassa koodailua ja kyberloppusotaa

Oona Myöhänen

Kybervarusmiehet suorittavat palvelustaan koodien ja suojamuurien syvyyksissä.

Kybervarusmies / Ilmasotakoulu / Lentotekniikkakomppania / TJ 51

"Aloitin palvelukseni Panssariprikaatissa Parolassa ja suoritin siellä alokasjakson. Erityistehtävähaun kautta pääsin kybervarusmieheksi Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskukseen. Palvelus tapahtuu pitkälti Ilmasotakoulun tiloissa Tikkakoskella. Aluksi minua harmitti jättää alokasjakson palvelustoverit, mutta löysin oman paikkani nopeasti päästyäni tutustumaan nykyisiin palvelustovereihini.

Tehtävä kybervarusmiehenä on monipuolista ja tavallinen palveluspäiväni koostuu erilaisista harjoituksista. Olemme harjoitelleet esimerkiksi perinteistä tunkeutumistestausta ja hakkerointia, mutta myös järjestelmien turvausta, kryptografiaa ja kaikkea muuta mielenkiintoista.

Hain tehtävään, koska tietoturva on kiinnostanut minua jo pitkään. Olen harjoitellut koodausta sekä toteuttanut erilaisia tietoturvaprojekteja harrastuksena jo muutaman vuoden ajan. Odotuksenani oli, että tehtävässäni tulee olemaan paljon kiinnostavia oppimismahdollisuuksia ja mielestäni on ollutkin niin. Vahvuuksiani ovat olleet matematiikan ja ohjelmoinnin taidot, jotka ovat osoittautuneet hyödyllisiksi. 

Mielestäni parasta palveluksessani on ehdottomasti ollut kaikki oppimani sekä ihmiset, joilla on samoja mielenkiinnon kohteita, joista jutella päivät pitkät niin työtehtävissä että vapaa-ajalla. 

Haastavinta vuorostaan on ollut itsenäinen työskentely. Esimerkiksi harjoituksissa on pitänyt pystyttää järjestelmiä, joista minulla ei ole ollut paljoa kokemusta ja se on tuntunut vaikealta. Onneksi on kuitenkin muita, jotka osaavat paremmin ja voivat auttaa. 

Pitkät kiinniolot ovat olleet mukavia, sillä kotimatkani on pitkä, enkä haluaisi viettää viikonloppuja istumalla junassa. Ymmärrettävästi se on toisille kuitenkin rankkaa. Intissä vapaa-ajalla yleensä koodailen tuvassa, käyn ampumassa sisäampumaradalla tai vietän aikaa tupakaverieni kanssa. Lomilla soitan myös musiikkia ja urheilen. 

Loppupalvelukselta odotan lisää harjoituksia sekä kyberloppusotaa, josta tulee varmasti hauska. Kyberloppusota koostuu red team vs. blue team -harjoituksesta, jossa sininen tiimi puolustaa ja punainen tiimi hyökkää. 

Intin jälkeen ajattelin hakea töihin kyberalalle, ja syksyllä aloitan tietotekniikan opinnot.
Suosittelen tehtävääni niille, jotka ovat kiinnostuneet tietoturvallisuudesta. Etenkin alan opiskelijoille tämä on hyvä paikka edistää osaamistaan. Mielestäni tämä on Puolustusvoimien parasta palvelusta. Kannattaa tulla!"