Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jarno Riipinen Puolustusvoimat

Kuvassa M05-sirpalesuojaliivi taistelijan päällä siihen kiinnitettyjen varustetaskujen kanssa.

M05-sirpalesuojaliivi taistelijan päällä siihen kiinnitettyjen varustetaskujen kanssa.

Tuttua suojaliiviä haluttiin lisää

Otto Rantanen

Puolustusvoimat päätyi miljoonahankinnassaan suojapinta-alaltaan M17-taisteluliiviä suurempaan M05-sirpalesuojaliiviin. Ne valmistuvat ensi vuodeksi.

Puolustusvoimat on ilmoittanut hankkivansa M05-sirpalesuojaliivejä yhdeksällä miljooonalla eurolla. Hankinta rahoitetaan valtion budjetin lisätalousarviosta, jossa puolustushankintoihin annettiin merkittävä määrä lisärahoitusta. Aikaisemmin syksyllä kerrottiin Puolustusvoimille hankittavan kevyitä kertasinkoja 58 miljoonalla eurolla.

Maavoimien jalkaväen tarkastaja, eversti Juhana Skyttä kertoo, että tuttua ja käytössä jo pitkään ollutta mallia haluttiin hankkia lisää.

– Tätä on ollut käytössä jo pitkään, ja liivi antaa hyvän suojan sirpaleita vastaan. Siinä on isompi suojapinta-ala kuin M17-taisteluliivissä, ja se sopii useampiin tehtäviin juuri isomman suojapinnan ansiosta, Skyttä kertoo.

Uudempi taisteluliivi – M17 – on pienempi ja se on suunniteltu ketterämpään liikkumiseen.

– M17 on sitten erilaisiin käyttötarkoituksiin. Se on jalkaväen kärkisuorituskyvylle ja iskuportaalle parempi, se mahdollistaa paremman liikkuvuuden ja käytettävyyden, Skyttä selventää.

M05-sirpalesuojaliivi on yhteensopiva vanhempien varusteliivien ja taisteluvöiden kanssa, mutta myös uudempien varustetaskujen kanssa. Avain on nauhakujissa, joita liiveissä on. Liiveissä olevien nauhakujien ja taskuissa olevien nauhojen ansiosta vanhoja ja uusia malleja voidaan helposti yhdistellä toisiinsa.

Skytän mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osoittanut, että epäsuoran tulen rooli on edelleen merkittävä sodassa. Se aiheuttaa suuren osan henkilövahingoista, kuten se on ennenkin tehnyt.

– Ukrainasta on opittu myös, että henkilökohtaisten varusteiden merkitys on suuri suorituskyvyn kannalta.

Kriisitilanteessa hankitut liivit sijoitettaisiin erilaisiin tehtäviin, erityisesti tykistölle, heittimistöllle, huollolle ja erilaisiin tukitehtäviin.

– Suojavarusteet kohdennetaan operatiivisen tarpeen mukaan, ja iso osa varmasti maavoimien käyttöön, Skyttä arvioi.

Materiaalit varattu etukäteen

Sirpaleliivit tilataan suomalaiselta Sioen Ballistics OY -yritykseltä. Sillä on pitkä historia Puolustusvoimien kanssa toimimisesta, mistä huolimatta ison kokoluokan kauppa otettiin ilolla vastaan yrityksessä.

– Olemme kiitollisia Puolustusvoimien osoittamasta luottamuksesta ja siitä, että Puolustusvoimat keskittää hankintojaan kotimaisiin yrityksiin, kiittelee Sioen Ballistics OY:n toimitusjohtaja Claes Björkstén.

Kun tilauksesta alettiin keskustella, yritys varasi jo etukäteen materiaaleja luotettavaksi tietämiltään toimittajilta. Suojaliiveistä ja niiden materiaaleista on nyt kova kysyntä varsinkin Euroopassa. Se johtuu kiristyneestä turvallisuuspoliittisesta ilmapiiristä ja Ukrainassa käytävästä sodasta.

– Venäjän kova suojaliivikysyntä ei vaikuta materiaalien hintaan tai hankintaan, koska emme käytä venäläisiä materiaaleja, vaan erinäisiä kansainvälisiä toimittajia, jotka eivät toistaiseksi Venäjälle toimita. Se mikä vaikuttaa, on globaali energiakustannusten nousu.

Hankinnalla on myös työllisyysvaikutuksia, ja yritys palkkaakin tuotantoon joitakin henkilöitä lisää. Ballistiset suojat valmistetaan Sioen Ballistic OY:n Malmin tehtaalla Helsingissä. Liivien vaateosat valmistetaan emoyhtiö Sioen Groupin tehtaissa.

– Ne tehdään asiakkaan toivoman aikataulun mukaan. Toimitukset ovat valmiita ensi vuoden aikana, Björkstén kertoo.