Nea Holopainen

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen vuosijuhla oli puheenjohtaja Tapio Peltomäen nelivuotisen puheenjohtajakauden viimeinen.

Turvallisuusympäristön muutoksen tarkastelua

Janne Jussila

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen torstaina 12. joulukuuta pidetyssä vuosijuhlassa pohdittiin turvallisuutta sekä palkittiin vapaaehtoiseen maanpuolustukseen osallistuneita.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) vuosijuhlassa torstaina käytiin läpi Suomen turvallisuustilannetta ja juhlistettiin vapaaehtoista maanpuolustusta. Tilaisuudessa palkittiin useita eri henkilöitä yhteiskunnan eri aloilta ansiomitalein.

– Kaiken muutoksen keskellä on enemmän kuin paikallaan kiittää kaikkia vapaaehtoisia toimijoitamme, MPK:n työntekijöitä ja yhteistyötahojamme hedelmällisestä, eteenpäin katsovasta työstä maanpuolustuksen eteen, MPK:n puheenjohtaja Tapio Peltomäki sanoi tervetulopuheessaan.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen oli tarkoitus pitää tilaisuudessa juhlapuhe, mutta hän joutui kiireidensä vuoksi jättämään tulematta. Hänen sijastaan puheen piti puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.

Puheessa tarkasteltiin laajasti Suomen turvallisuus- ja puolustustilanteen kehitystä viime vuosien aikana.

– Turvallisuusympäristömme on ollut selkeiden muutosten kourissa noin viiden vuoden ajan. Sotilaallinen toimintaympäristömme muuttui erityisesti vuonna 2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja käynnisti sotilaallisen konfliktin Itä-Ukrainassa, Juusti painotti.

Koko Euroopan kireän turvallisuustilanteen sekä Venäjän ja länsimaiden kylmien diplomaattisten suhteiden välissä puheesta löytyi hieman positiivisuutta.

– Venäjän ja länsimaiden välisten suhteiden kriisiytyminen rajoittui vuoteen 2014 ja välittömästi sen jälkeisiin vuosiin. Viime vuosina tilanne on ollut kireä, mutta pääasiassa se ei ole kriisiytynyt.

Puheessa painotettiin maanpuolustuksen tärkeyttä ja kerrottiin hallituksen toimista puolustuksen kehittämiseksi, kuten aikomuksesta nimittää parlamentaarinen komitea sevittämään yleisen asevelvollisuuden kehittämistä ja maanpuolustusvelvollisuuden täyttämistä.

– Emme tietenkään voi emmekä saa pitää maanpuolustustahtoa itsestäänselvyytenä. Tälläkin saralla pitkäjänteinen kehittämistyö on tärkeää. Poppakonsteilla ei voi maanpuolustustahtoa ylläpitää.

MPK:n puheenjohtaja Tapio Peltomäki jakoi kultaiset, hopeiset ja rautaiset ansiomitalit palkituille.

Tilaisuuden mukaisesti, puheessa painotettiin myös vapaaehtoisen maanpuolustuksen tärkeyttä.

– Voidaan todeta, että vapaaehtoinen maanpuolustustyö tukee osaltaan Suomen kokonaisturvallisuutta, Juusti kehui.

Tilaisuudessa pohdittiin myös 1.1. 2020 voimaan tulevaa uutta vapaaehtoisen maanpuolustuksen lakia, jonka mukana esimerkiksi puolustusvoimien MPK:lta tilaamat vapaaehtoiset harjoitukset siirretään puolustusvoimien toteutuksen alaisiksi.

– Korostan, että lain kautta tuleva muutos on osa asevelvollisuusjärjestelmän ajantasaistamista. Vetoan meihin kaikkiin siinä, että nyt katsomme vain eteenpäin, Peltomäki tähdensi.

Vuosijuhlassa palkittiin useita vapaaehtoiseen maanpuolustukseen osallistuneita henkilöitä. Ansiomitalin saivat muun muassa elokuvaohjaaja Aku Louhimies ja juontaja Jone Nikula. Heidät palkittiin hopeisella ansiomitalilla.

– Tämä on hieno arvostuksen osoitus. Uskon, että se johtuu laajasta yhteistyöstäni MPK:n kanssa. On mukava tulla palkituksi, mutta tärkeintä on työn tekeminen. Se on palkinto itsessään, Louhimies totesi.