Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Viljami Paimen

Kuvassa Sauli Niinistö kättelee juuri nimitettyä kadettia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti kadetit upseereiksi.

Tuoreet upseerit valmistuivat kadettikurssilta

Oliver Sulkanen

Puolustusvoimat ovat jälleen saaneet riveihinsä uusia upseereita, kun viimeisimmän kadettikurssin opiskelijat valmistuivat sotatieteiden kandidaateiksi. Upseerit siirtyvät seuraavaksi Puolustusvoimille ja Rajavartiolaitokselle virkoihin.

Kulunutta elokuuta on vietetty Puolustusvoimilla varsin juhlallisissa merkeissä, sillä kuukauden alussa nähtiin lukuisia vala- ja vakuutustilaisuuksia ympäri Suomen, sekä loppupuolella kadettien ylentäminen Presidentinlinnassa. 

Maanpuolustuskorkeakoulun 107. kadettikurssin sekä 90. merikadettikurssin oppilaiden kolmen vuoden puurtaminen tuli päätökseen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti yhteensä 163 kadettia upseereiksi, ja ylensi heidät luutnantin sotilasarvoon. 

Niinistö korosti tilaisuudessa pitämässään puheessaan kansainvälisyyden merkityksen kasvua tulevaisuudessa Suomen ollessa nyt osa Natoa.

– Teidän työnne arvo tulee olemaan korvaamattomana arvokasta. Kansainvälinen yhteistyökyky, englannin kielen taito sekä kykyjemme ylläpitäminen tulevat korostumaan teidän aikana entistä enemmän, hän sanoi.

Tuoreet sotatieteiden kandidaatit suuntaavat seuravaksi upseerin uralle, ja aloittavat viisivuotisen työjakson Puolustusvoimien leivissä ympäri Suomea. Oman aselajinsa mukaisesti luutnantit ryhtyvät kouluttajiksi eri joukko-osastoissa.

Työjakson jälkeen koittaa paluu Santahaminaan MPKK:lle, jossa opinnot jatkuvat sotatieteiden maisteriksi, ja tällöin heidät ylennetään yliluutnanteista kapteeneiksi. 

Ura helikopterien parissa

Ennen varsinaisten työtehtävien alkamista myöhemmin syksyllä, on tuoreilla upseereilla aikaa juhlistaa suurta saavutusta toisten kurssilaisten kesken.

Rajavartiolaitoksen puolelta luutnantiksi ylennetyn helikopterinohjaaja Aki Määtän mukaan viimeiset kolme vuotta kadettikoulussa ovat menneet kuin hujauksessa.

– Kyllähän se on niin, että jos jostain pitää, niin silloin aika tuppaa menemään nopeammin. Kadettikoulu oli kyllä aivan mahtava kokemus ja odotan innolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan, hän toteaa.

Määtän taustat ennen kadettikouluun hakeutumista kielivät vahvasti siitä, että mies on nyt oikeassa osoitteessa. Varusmiespalveluksen hän suoritti Ilmavoimissa ja kävi läpi äärimmäisen vaativan ilmasotakoulun Tikkakoskella.

Nyt miestä odottaa tehtävät Rajavartiolaitoksella helikopterien parissa.

– Enempää en pysty kertomaan, mutta eri Rajavartiolaitoksen työnantajien kanssa ollaan käyty jo hyvin potentiaalisia keskusteluja tulevaisuudesta, hän hymäilee.

Parhaimmat muistot Määtälle on jäänyt kadettikoulun ensimmäiseltä vuodelta Vuosangan ampuma-alueella järjestetystä harjoituksesta. Useamman viikon kestäneessä harjoituksessa kadetit pääsivät ryhmäytymään, ja toimimaan tositilannetta simuloivassa harjoituksessa toistensa kanssa.

– Se oli ensimmäinen suuri harjoitus jossa päästin esimerkiksi johtamaan ammuntoja aina vuorottain. Talvisessa ympäristössä riitti ylä- ja alamäkiä mutta niistä selvittiin, ja se hyvä fiilis on kirkkaasti vieläkin mielessä, Määttä muistelee.